Europese Commissie bekijkt knelpunten Natura 2000 in Twente

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 19 september 2017, 3:17.

De uitvoering van de Natura2000-regels is een heet hangijzer in de politiek, landbouw- en natuurbeleid. Boeren, burgers en bedrijven klagen dat de EU-richtlijn te streng wordt uitgevoerd, de natuurliefhebbers willen liefst nog een paar stappen verder gaan. Nederland legt met eigen aanvullende regels meer beperkingen op dan Duitsland en andere EU-landen: dat is een knelpunt voor veel bedrijven.

Op gezamenlijke uitnodiging van mij en gedeputeerde Hester Maij brengt de Directeur Natuur van de Europese Commissie, de heer Humberto Delgado Rosa, daarom vrijdag (22 sept) een werkbezoek aan Nederland. Hij komt specifiek naar het oosten van Twente, de regio Denekamp.

De directeur ziet dan met eigen ogen de knelpunten bij de uitvoering van de Vogel- en Habitatrichtlijnen van Natura 2000. Hij krijgt persoonlijke toelichting van de verantwoordelijke politici, ambtenaren, landeigenaren, boeren en vele anderen. Onder meer de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij is aanwezig.

De ervaringen in Twente zijn van groot belang voor de komende update en verbetering van de richtsnoeren bij de Vogel- en habitatrichtlijnen en Natura2000 in het kader van het EU-actieplan Natuur, Mens en Economie. De richtsnoeren zijn een soort handleiding hoe de overheid de richtlijnen moet uitvoeren. Het Actieplan bepaalt dat de overheid rekening moet houden met o.a. bestaand gebruik en sociaaleconomische, culturele en recreatieve vereisten.

Programme working visit Natura 2000