CDA over EU-resolutie glyfosaat: ‘Innovatie groene gewasbescherming versnellen’

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 24 oktober 2017, 3:08.

STRAATSBURG - Het Europees Parlement stemde vandaag in meerderheid voor het uitfaseren van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat door middel van een overgangsperiode van vijf jaar, tot 2022. Glyfosaat zit onder andere in de onkruidbestrijder RoundUp. Nederland perkte eerder al het gebruik van het middel in dat echter van groot belang blijft gewasbescherming in de land- en tuinbouw.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik onthield zich bij de eindstemming: “Voor een besluit door de hiertoe bevoegde Europese Commissie over de verlenging van de toelating van de actieve stof glyfosaat in november moeten uitsluitend wetenschappelijke feiten over de kankerverwekkendheid van glyfosaat doorslaggevend zijn. Europese agentschappen en wetenschappers concluderen dat hiervoor geen sluitend bewijs bestaat bij getraind gebruik. Een volledig verbod, waarop niet-verlenging van glyfosaat na 2022 neerkomt, is onevenredig naar mijn mening.

Glyfosaat blijft vooralsnog onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw. Wel ben ik tevreden dat uitspoeling van glyfosaat in bodem en het watermilieu wordt voorkomen door inperking van het gebruik vlak voor de oogst, in parken, bermen, speelplaatsen, sportparken en particulier groen in lidstaten en bijvoorbeeld Nederlandse gemeenten“, zegt de CDA-politica. “Als beleidsmakers in de Europese Unie baseren wij als CDA onze stem steeds op wetenschappelijke inzichten en feiten. Waar uitspoeling van glyfosfaat en AMPA - een van de middelen waarin glyfosaat wordt afgebroken - in het grond- en oppervlaktewater dreigt, zijn goede preventiemaatregelen vereist. Denk daarbij aan de inzet van evenwaardige groene laagrisico gewasbeschermingsmiddelen, die nu onnodig lange nationale en EU-toelatingsprocedures moeten doorstaan. De Nederlandse producenten van deze middelen worden nu nog onnodig belemmerd.

In april 2016 riep het CDA in het Europees Parlement met succes op tot preventie van ongetraind gebruik van glyfosaat en andere, op zichzelf veilige en voor de landbouw onmisbare, gewasbeschermingsmiddelen. “We moeten toe naar professioneel en goed getraind gewasbeschermingsmiddelengebruik in de Europese Unie dat rekening houdt met uitspoeling in het milieu en water, juist om dit soort discussies te voorkomen. Een goede dialoog met belanghebbenden zoals landbouwers is noodzakelijk“, benadrukt Schreijer-Pierik.

Burgers en gemeenten klagen desondanks over de nadelen van het mechanisch onkruidwieden in de afgelopen jaren. “Groene laagrisico-gewasbeschermingsmiddelen van biologische oorsprong en innovatie in de gewasbeschermingssector moeten daarom met spoed van de Europese Commissie en lidstaten de ruimte krijgen die zij verdienen, onder meer door versnelde toelatingsprocedures“, besluit Schreijer-Pierik. Een oproep van het CDA daartoe, werd door het EU-Parlement al in februari aangenomen.