Alleen zuinig gebruik houdt antibiotica fit

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 15 november 2017, 3:27.

Denk twee keer na voordat je antibiotica gebruikt, bij jezelf en bij dieren. Door overmatig gebruik van antibiotica bij de kleinste kwaaltjes, raken bacteriën immuun voor deze geneesmiddelen. En dan helpt niets meer tegen infecties. Een mega-probleem voor ons allemaal!

Deze week is het wereldwijd de Week van de Antibiotica -bewustwording. Want velen weten nog niet welke problemen ons te wachten staan. Als het zo doorgaat, dreigen over 30 jaar meer mensen te sterven aan onbestrijdbare infecties dan aan kanker!

Nederlandse huisartsen en dierenartsen zijn zuinig met antibiotica. Dat is prima. Nederland loopt daarin voorop in de wereld. In veel andere landen delen de artsen antibiotica uit bijna alsof het snoepjes zijn. Dat gaat fout, tenzij ze snel drastisch het Nederlandse voorbeeld gaan volgen. Alleen zuinig gebruik houdt antibiotica effectief. En dat kan als we vaker ziektes voorkomen dan achteraf moeten genezen. Dat kan eenvoudig, denk aan vaker handenwassen. Probeer ook te voorkomen dat ons voeding in aanraking komt met vieze dingen.

In de landbouw kunnen we antibiotica vermijden door dieren vaker te vaccineren. De Europese Unie kan helpen, vind ik. Laten we daarom de Europese landbouwsubsidies koppelen aan betere vaccinatie: ik denk dat vele veehouders meer gaan vaccineren als ze daarvoor EU-geld ontvangen. Tot dusver was het Europese landbouwbeleid vooral bedoeld om voldoende voeding in Europa te behouden. Maar nu is de kans om het beleid te moderniseren.

Met een beter landbouwbeleid zorgen we dan via een omweg ook voor een betere gezondheid van mensen. Twee mooie resultaten met dezelfde maatregel, dat zou echt geweldig zijn. Daar werken we hard aan.

#KeepAntibioticsWorking.