Schreijer-Pierik: ‘Komst EU-medicijnenagentschap dankzij politieke gunfactor´

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 21 november 2017, 3:13.

BRUSSEL – De komst van het EU-Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Nederland in 2019 is een gevolg van de ‘politieke gunfactor’ van Nederland. Na een spannende stemming en loting won Amsterdam het pleit. “Een ongelooflijk mooie bekroning van een effectieve lobby op inhoud en kwaliteit, gecombineerd met politieke gunfactor“, stelt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, die als woordvoerder volksgezondheid in het Europees Parlement al sinds 2016 onder buitenland collega’s voor regeringssteun aan de verplaatsing van EMA naar Nederland wierf. “Ook collega-Europarlementariërs hielden in de wandelgangen van het EU-Parlement een warm pleidooi voor hun eigen lidstaten en kandidaat-steden. Het effect daarvan in ‘Brussel’ is niet te onderschatten.” Parijs won de slag om de EU-Bankautoriteit binnen te halen.

Schreijer schreef in de zomer 2016 een oproep aan toenmalig minister Edith Schippers om EMA ‘naar Nederland te halen’. Het nu nog in Londen gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is immers verantwoordelijk voor de toelating en beoordeling van geneesmiddelen “voor mens én dier”, aldus Schreijer, die namens het CDA eveneens de veterinaire wetgeving behartigt. “Nederland is innovatief, goed bereikbaar en werkt op EU-niveau al jaren aan bewustwording over zaken als toegang tot medicijnen, prijsvorming en de aanpak van antibioticaresistentie in meerdere sectoren. Dat wordt gezien. De betrokken bewindslieden, bestuurders en ‘ambassadeur’ Wouter Bos hebben dat voordeel uiteindelijk gezamenlijk prachtig weten te verzilveren.”

Volgens Schreijer-Pierik is de komst van EMA naar Amsterdam ook ‘enorm goed’ voor de continuïteit van de medicijnenbeoordeling na de Brexit, wat zowel industrie, medische professionals als patiënten ten goede komt. “Europese samenwerking is cruciaal, zeker als het gaat om medische en farmaceutische innovatie.”