Uitvoeringsbesluit 2017/2170 - Onderwerpen van N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]furaan-2-carboxamide (furanylfentanyl) aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit uitvoeringsbesluit is op 22 november 2017 gepubliceerd en is op 23 november 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/2170 van de Raad van 15 november 2017 betreffende het onderwerpen van N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]furaan-2-carboxamide (furanylfentanyl) aan controlemaatregelen

officiële Engelstalige titel

Council Implementing Decision (EU) 2017/2170 of 15 November 2017 on subjecting N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]furan-2-carboxamide (furanylfentanyl) to control measures
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsbesluit
Wetgevingsnummer Uitvoeringsbesluit 2017/2170
Origineel voorstel COM(2017)367 NLEN
Celex-nummer i 32017D2170

3.

Key dates

Document 15-11-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-11-2017; PB L 306 p. 19-20
Inwerkingtreding 23-11-2017; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Deadline 19-11-2018; zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.11.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 306/19

 

UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/2170 VAN DE RAAD

van 15 november 2017

betreffende het onderwerpen van N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]furaan-2-carboxamide (furanylfentanyl) aan controlemaatregelen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit 2005/387/JBZ van de Raad van 10 mei 2005 inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen (1), en met name artikel 8, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig Besluit 2005/387/JBZ is door een bijzondere vergadering van het uitgebreide wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) een risicobeoordelingsverslag over de nieuwe psychoactieve stof N-fenyl-N-[1-(2-fenylethyl)piperidine-4-yl]furaan-2-carboxamide (furanylfentanyl) opgesteld, dat vervolgens op 24 mei 2017 bij de Commissie en de Raad is ingediend.

 

(2)

Furanylfentanyl is een synthetisch opioïde dat qua structuur vergelijkbaar is met fentanyl, een aan controle onderworpen stof die in de geneeskunde op ruime schaal wordt gebruikt voor algehele anesthesie bij operaties en voor pijnbeheersing. Furanylfentanyl is qua structuur ook verwant aan acetylfentanyl en acryloylfentanyl, stoffen waarover het EMCDDA en Europol respectievelijk in december 2015 en november 2016 een gezamenlijk verslag hebben uitgebracht.

 

(3)

Furanylfentanyl is zeker sinds juni 2015 in de Unie verkrijgbaar en is in zestien lidstaten aangetroffen. De stof wordt in de meeste gevallen in beslag genomen in poedervorm, maar ook wel in vloeibare vorm en in tabletvorm. De aangetroffen hoeveelheden zijn relatief klein. Dit feit moet echter wel in verband worden gezien met de krachtige werking van de stof.

 

(4)

Vijf lidstaten hebben in totaal 22 sterfgevallen gemeld die in verband worden gebracht met furanylfentanyl. In ten minste tien van deze sterfgevallen was furanylfentanyl ofwel de doodsoorzaak ofwel een factor die vermoedelijk heeft bijgedragen tot het overlijden. Daarnaast zijn door drie lidstaten elf niet-dodelijke acute intoxicaties gemeld in verband met furanylfentanyl.

 

(5)

Er zijn geen aanwijzingen voor betrokkenheid van de georganiseerde misdaad bij het vervaardigen, distribueren, verhandelen of leveren van furanylfentanyl in de Unie. De beschikbare gegevens lijken erop te wijzen dat furanylfentanyl wordt vervaardigd door chemische bedrijven in China.

 

(6)

Furanylfentanyl wordt online zowel in kleine hoeveelheden als in bulk verkocht als „onderzoeksstof”, doorgaans in de vorm van poeder of als gebruiksklare neusspray. Informatie over de inbeslagnames lijkt erop te wijzen dat furanylfentanyl ook wordt verkocht op de illegale markt voor opioïden.

 

(7)

Furanylfentanyl heeft noch in de humane, noch in de veterinaire geneeskunde in de Unie een erkende toepassing. Er zijn geen aanwijzingen dat furanylfentanyl kan worden gebruikt voor andere doeleinden dan als analytische referentienorm of in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

 

(8)

Uit het risicobeoordelingsverslag blijkt dat veel van de vragen over furanylfentanyl die voortvloeien uit het gebrek aan gegevens over de risico's voor de individuele gezondheid en de volksgezondheid en over de sociale risico's, en door nader onderzoek zouden kunnen worden beantwoord. De beschikbare gegevens over de gezondheidsrisico's en sociale risico's van furanylfentanyl geven er echter, ook vanwege de gelijkenis met fentanyl, voldoende aanleiding toe om furanylfentanyl in de Unie aan controlemaatregelen te...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.