Brede steun in landbouwcommissie voor verlenging kwekersrecht bloembollen - Hoofdinhoud
De Europese Commissie is positief over het voorstel om het kwekersrecht voor bloembollen, asperge en struikgewassen zoals framboos en blauwe bes op te rekken van vijfentwintig naar dertig jaar. Dat werd gistermiddag duidelijk tijdens een mondelinge toelichting in de Landbouwcommissie waar ,op verzoek van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, over het voorstel werd gesproken. In februari stelde Schreijer-Pierik hier al schriftelijk vragen over.
Schreijer-Pierik wil de Europese Commissie duidelijk maken dat de Landbouwcommissie in het Europees Parlement het voorstel om steunt. De Commissie leek daar aanvankelijk niet van overtuigd. Een pleidooi van Schreijer-Pierik en de steun van onder meer Europarlementariërs Bas Belder(SGP/CU) en Jan Huitema(VVD) namen die twijfel echter weg. “Het merendeel van de Landbouwcommissie wil dat onze kleine telers en veredelaars voldoende tijd krijgen om hun investeringen weer terug te verdienen”, stelt Schreijer-Pierik.
Het kwekersrecht garandeert veredelaars dat zij het alleenrecht hebben op het zaad en het vermeerderingsmateriaal van een ras wat door hen ontwikkeld. Voor de veredeling van sommige rassen is die tijd echter te kort waardoor het soms lastig is om via het kwekersrecht de gemaakte kosten terug te verdienen. Schreijer-Pierik: “In de afgelopen jaren kozen grote veredelaars zoals Monsanto, Bayer en Syngenta met dat argument steeds vaker voor het octrooirecht waardoor kleine veredelaars ernstig in de knel raakten.” Het Europees Octrooi Bureau besloot dit jaar daarom te stoppen met de verstrekking van octrooien op natuurlijke planteigenschappen.
Het verzoek tot verlenging van het kwekersrecht voor bloemenbollen, asperge en struikgewassen werd al in 2008 voor het eerst besproken en is aangekaart door branchevereniging Plantum en de Europese koepel European Seed Association. “Omdat het nu al zo lang duurt, heb ik de Europese Commissie gevraagd om nog voor de zomer de knoop door te hakken”, aldus Schreijer-Pierik. Ook de Commissie liet weten vaart te willen maken, maar wees er tegelijkertijd op dat de voordelen van een verlenging voor alle partijen in de keten, van producent tot consument, aantoonbaar positief moet uitpakken en dat daarom nog enkele maanden nodig zijn voor een definitief besluit.