Moddergevecht binnen EU kan beginnen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 10 januari 2018, 10:32.

Onderhandelingen over een nieuwe Europese meerjarenbegroting beloven een langslepend moddergevecht te worden. De Britten betalen nu zo’n 13 miljard euro per jaar. Dat geld valt na 2020 weg, terwijl het takenpakket van de EU de afgelopen jaren is uitgebreid.

Commissie-voorzitter Juncker deed eerder deze week zijn openingszet. De Luxemburger wil meer geld hebben. Hij redeneert dat de EU er flink wat werk bij heeft gekregen. Hij krijgt van de meeste lidstaten inclusief Nederland, gelijk maar dat ook de begroting omhoog moet, is geen uitgemaakte zaak.

Nederland kijkt met zorg uit naar het voorstel waar de Europese Commissie in mei mee komt. Ons land is een nettobetaler (we betalen meer dan we ontvangen) en ziet de bui al hangen als Juncker zijn zin krijgt.

Per jaar heeft de EU nu zo’n 140 miljard euro beschikbaar. Nederlandse Europarlementariërs vinden dat de Commissie eerst maar eens kritisch naar de huidige uitgaven moet kijken. „Ze moeten met een stofkam door de begroting en alle subsidies tegen het licht houden”, vindt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.