Voorbode voor Europees zwaar weer?

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 25 januari 2018, 3:14.

Twee dagen vóór de zware januaristorm van donderdag trok een parlementaire EU-storm een allesverwoestend spoor door onze innovatieve Nederlandse visserijsector. Als lid van het Europees Parlement ben ik naast de milieu- en landbouwcommissies actief in de visserijcommissie. Ondanks Brexit en knellende aanlandplicht hebben vooroplopende Nederlandse vissersgezinnen de afgelopen tien jaar niet stil gezeten, maar met Europese ontheffingen en subsidie volop geïnnoveerd en geïnvesteerd in selectieve pulskortechniek. Bescherming van de zeebodem, minder brandstof, minder CO2, minder bijvangst. Vissersgezinnen blij, mariene ecologen en wetenschappers positief. Totdat deze gitzwarte week alle hoop de grond in werd geboord. Op basis van hypediscussies en fakenews bereikte een rijk monsterverbond van protectionisten, rechts- en links-extremisten en radicale dierenactivisten dat plots een grotendeels ondeskundige meerderheid van het Europees Parlement een totaalverbod op pulsvisserij steunde. Lijnrecht tegen alle wetenschap, eigen visserijspecialisten en Europese Commissie in!

Die specialisten hadden onvoldoende gerekend op deze gevaarlijke cocktail van radicale eco-activisten en frustratie onder achtergebleven, vooral Franse, collega’s met problemen. De zondebok werd snel gevonden: Nederland en puls.

Op de Grüne Woche wordt onze Nederlandse land- en tuinbouwsector terecht geprezen. Trots, wereldwijd na de VS de tweede exporteur in landbouwproducten! Vol vertrouwen lopen onze boeren voorop als het gaat om innovatie. Veredeling, gewasbescherming, hoogwaardige mestbe- en verwerking. Houden we andere EU-lidstaten voldoende in ‘t oog? Ik denk na deze week vooral aan de nieuwe derogatie waarvoor in ons land onnoemelijk zware offers zijn gebracht en waarover in het Brussels nitraatcomité nog door diezelfde lidstaten gestemd zal worden, de Brexit-storm en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020. Eenzelfde monsterverbond formeerde zich maanden geleden in Straatsburg tegen ons CDA-wetsvoorstel tot aanpassing van de Nitraatrichtlijn om versneld mineralenconcentraat als groene kunstmestvervanger toe te laten.

Dit voorspelt weinig goeds voor de komende derogatieonderhandelingen. Wat dacht u van de komende herziening van het EU-landbouwbeleid in 2020? Eurocommissarissen Hogan (landbouw, christendemocraat) en Vella (visserij) hebben wij aan onze kant. Desondanks moet ons devies tijdens het dreigende Europees zwaar weer zijn: alle (Nederlandse) hens aan dek; sector, ministers, kabinet, Europarlementariërs en Eurocommissarissen! Het gebeurt in Brussel, erop of eronder!

Europarlementariërsblog, Boerderij.nl