Europarlement wordt kleiner

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018, 10:03.

Het Europees Parlement schikt in na het vertrek van de Britten uit de EU. De huidige 751 zetels worden teruggebracht tot 705. Toch is dat niet klein genoeg, stelt onder andere regeringspartij VVD.

De liberalen vinden dat alle 73 Britse zetels ingeleverd moeten worden, maar coalitiepartner CDA is wel akkoord met herverdeling van een deel van de stoeltjes, bleek gisteren bij de stemming in Straatsburg.

Het betekent dat 27 van de 73 Britse stoeltjes worden toebedeeld aan veertien landen die verhoudingsgewijs nu iets zijn onderbedeeld. Nederland krijgt er na de verkiezingen van volgend jaar bijvoorbeeld drie zetels bij. De overige 46 zetels worden vrijgehouden voor parlementariërs uit toekomstige lidstaten.

Belachelijk, vindt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. „Als een land vertrekt, vertrekken ook de zetels”, zegt hij. Hij wijst er bovendien op dat drie extra zetels voor Nederland niet nodig zijn, aangezien het soortelijk gewicht van onze huidige 26 plekken toeneemt in een kleiner Europees Parlement.

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle