Brussel legt rode loper vast klaar voor Berlusconi

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2018, 10:33.

En daar is-ie weer, in het hart van Europa: Silvio Berlusconi. De 81-jarige Italiaanse ex-premier loopt de deur weer plat in Brussel. De vóórdeur wel te verstaan. Hij werd vorige maand welkom geheten door Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Brussel, waar Berlusconi wordt gezien als degene die Italië van het anti-Europese populisme kan redden. Berlusconi de redder? Was dit niet de man van de bunga bunga-seksfeestjes en een veroordeling wegens belastingfraude?

Maar in het Europarlement wordt de omarming van Berlusconi door een meerderheid gezien als ‘onverteerbaar pragmatisme’ van de grote Europese fractie van christen-democraten (EVP), waartoe Berlusconi behoort. De EVP levert ook de presidenten van de Commissie (Juncker), de Europese Raad (Donald Tusk) en het Parlement (Antonio Tajani).

Veel Europarlementariërs herinneren zich hoe Berlusconi, als premier te gast in het Europarlement, de Duitse SPD’er Martin Schulz schoffeerde. Hij noemde Schulz „geknipt voor de rol van kampbewaker” in een film over naziconcentratiekampen.

Onaanvaardbaar

„Onaanvaardbaar, een schande”, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. „Blijkbaar maakt het de EVP niet uit of ze Berlusconi of de premiers van Hongarije en Bulgarije in hun midden hebben.” Het zijn inmiddels wel „een beetje veel” van die types, vindt Van Baalen. „Maar voor mij is de hoogste prioriteit dat Berlusconi mogelijk bijdraagt aan politieke stabiliteit in Italië. Dat is cynisch. Maar het zij zo.”

Lees het hele artikel op NRC.nl