Europa keert zich alsnog tegen Iran

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op maandag 19 maart 2018, 8:32.

Sancties Iran - Onder druk van Trump gaat Europa van toenaderingspogingen over tot strafmaatregelen.

De Amerikaanse druk zorgt er dan ook mede voor dat Europa nu sancties instelt, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "Men onderkent dat het vervelend is als de VS en Europa echt uit elkaar drijven. Dan zou Europa enorme bedragen moeten uitgeven om zonder Amerikaanse militaire bijstand voor zijn eigen veiligheid te zorgen."

De nieuwe Europese sancties zijn een diplomatieke overwinning voor de VS. Zij markeren een keerpunt in de relatie tussen de EU en Iran. Na het nucleaire akkoord van 2015 hoopten beide partijen op hernieuwde vriendschap en een lucratieve handelsrelatie. De ministers Bert Koenders (buitenlandse zaken) en Henk Kamp (economische zaken) togen richting Teheran, net als veel van hun Europese collega's.

Naïeve hoop

De Europese Commissie was rond de jaarwisseling ook nog zeer terughoudend met kritiek toen het regime in Teheran protesten neersloeg. Maar nu is de ontluikende vriendschap tussen Brussel en Teheran toch omgeslagen in een klimaat waarin sancties worden ingesteld.

De hoop op een goede relatie met Iran was eigenlijk ook naïef, zo denkt Van Baalen. "Het is een schurkenstaat die ernstige misdaden pleegt. Men dacht dat de samenleving door het akkoord en oplevende handel opener zou worden, maar het regime grijpt keihard in als zijn positie in gevaar komt."

Lees het hele artikel in Trouw of via Blendle