EU trekt knip voor lesje normen en waarden

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2018, 18:32.

De EU moet de portemonnee trekken voor hulpclubs die Europese waarden als democratie promoten binnen de EU. Het Europees Parlement eist dat de Europese Commissie met een concreet voorstel hiertoe komt.

Een grote meerderheid van 489 tegen 137 Europarlementariërs heeft ingestemd met het voorstel. Het Parlement eist dat het nieuwe fonds minstens zo groot gaat worden als het al bestaande fonds voor de promotie van democratie buiten de Unie en waar in de huidige meerjarenbegroting ruim 1,3 miljard euro voor is uitgetrokken.

De stap is ingegeven door het feit dat democratische waarden in landen als Hongarije en Polen zwaar onder druk staan. Veel Nederlandse fracties hebben voorgestemd, maar de VVD vindt de koerswijziging onbegrijpelijk. Niet alleen gaat het veel geld kosten, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, hij twijfelt ook zeer of het überhaupt nuttig is om te doen.

„Als je dit vanuit Brussel gaat doen, dan zijn die lokale organisaties besmet. Dit instrument slaat rechtstreeks terug in het gezicht van Brussel”, aldus Van Baalen.

telegraaf.nl