Coalitiepartijen verdeeld over fonds voor ‘democratische waarden’

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 20 april 2018, 11:34.

De coalitiepartijen zijn verdeeld over een EU-fonds dat ‘democratische waarden’ moet gaan promoten. Het Europees Parlement stemde in grote meerderheid in met het plan, waarmee 1,3 miljard euro is gemoeid.

Prima, zeggen CDA en D66, terwijl VVD en ChristenUnie niets zien in het optuigen van een ‘waardeninstrument’. Dat lijkt vooral bedoeld om ngo’s in Hongarije te steunen.

Maar de Nederlandse coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover elkaar, meldt De Telegraaf. Het CDA is volgens de ochtendkrant positief, omdat ‘juist in het midden van Europa landen onder druk staan,’ aldus europarlementariër Jeroen Lenaers. Dit tot ergernis van de ChristenUnie en de VVD.

Laatstgenoemde partij spreekt van een ‘enorm instrument’ waarvan het volgens Hans van Baalen de vraag is of dat wel nuttig is. In zijn ogen zijn ngo’s (non-gouvernementele organisaties) die door Brussel worden geholpen al bij voorbaat ‘besmet’. Een dergelijk fonds leidt tot eenzijdige sponsoring van clubs met de ‘juiste opvattingen’, vreest de VVD’er: ‘Gaan we dan soms ook hulpclubs stimuleren die voor meer migratie zijn?’

Lees meer op elsevierweekblad.nl