Gedelegeerde verordening 2017/391 - Aanvulling van Verordening 909/2014 met technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de inhoud van de verslaglegging over interne afwikkelingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 10 maart 2017 gepubliceerd en is op 30 maart 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/391 van de Commissie van 11 november 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de inhoud van de verslaglegging over interne afwikkelingen (Voor de EER relevante tekst. )

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2017/391 of 11 November 2016 supplementing Regulation (EU) No 909/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards further specifying the content of the reporting on internalised settlements (Text with EEA relevance. )
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2017/391
Celex-nummer i 32017R0391

3.

Key dates

Document 11-11-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 10-03-2017; PB L 65 p. 44-47
Inwerkingtreding 30-03-2017; in werking datum publicatie +20 zie art 3
10-03-2019; Toepassing zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

10.3.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 65/44

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/391 VAN DE COMMISSIE

van 11 november 2016

tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de inhoud van de verslaglegging over interne afwikkelingen

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012 (1), en met name artikel 9, lid 2, tweede alinea,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (European Securities and Markets Authority, ESMA) heeft het „Report on the outcome of the Committee of European Banking Supervisors call for evidence on custodian banks internalisation of settlement and Central Counterparties-like activities” van 17 april 2009 bestudeerd. Uit dat verslag blijkt dat zowel de voorschriften en toezichtprocedures ten aanzien van afwikkelingsinternalisatoren, als de interpretatie van het concept „interne afwikkeling” sterk verschillen van lidstaat tot lidstaat.

 

(2)

Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 909/2014 moeten afwikkelingsinternalisatoren verslag uitbrengen over hun interne afwikkelingen. Om tot een goed overzicht van de reikwijdte en omvang van interne afwikkelingen te komen, dient de inhoud van de desbetreffende verslaglegging nader te worden bepaald. De verslagen over interne afwikkeling moeten gedetailleerde informatie bevatten over het geaggregeerde volume en de geaggregeerde waarde van afwikkelingsopdrachten die door afwikkelingsinternalisatoren buiten effectenafwikkelingssystemen worden afgewikkeld. In deze informatie moet met name melding worden gemaakt van de activacategorie, het soort effectentransacties, het soort cliënten en de emittent-CSD (Central Securities Depository, centrale effectenbewaarinstelling).

Een afwikkelingsinternalisator moet alleen over interne afwikkelingen verslag uitbrengen wanneer hij een afwikkelingsopdracht door een cliënt van de afwikkelingsinternalisator in zijn eigen boeken uitvoert. Een afwikkelingsinternalisator hoeft geen verslag uit te brengen over latere aanpassingen van girale posities om de afwikkeling van opdrachten door andere entiteiten in de houderschapsketen van effecten te weerspiegelen, omdat deze niet als interne afwikkeling worden aangemerkt. Ook hoeft een afwikkelingsinternalisator geen verslag uit te brengen over transacties die op een handelsplatform zijn uitgevoerd en die door het handelsplatform voor clearing aan een centrale tegenpartij (CTP) of voor afwikkeling aan een CSD zijn overgedragen.

 

(3)

Om een grotere onderlinge vergelijkbaarheid van gegevens van afwikkelingsinternalisatoren te bewerkstelligen, moeten de berekeningen die op de waarde van interne afwikkelingsopdrachten in de zin van deze verordening betrekking hebben, op objectieve en betrouwbare gegevens en methoden gebaseerd zijn.

 

(4)

De in deze verordening vastgelegde rapportagevereisten kunnen verregaande wijzigingen in IT-systemen, markttests en aanpassingen in juridische regelingen van de betrokken instellingen vergen. Daarom is het noodzakelijk die instellingen voldoende tijd te gunnen om zich op de toepassing van die vereisten voor te bereiden.

 

(5)

Deze verordening is gebaseerd op de ontwerpen van technische reguleringsnormen die de ESMA aan de Commissie heeft voorgelegd.

 

(6)

De ESMA heeft openbare raadplegingen gehouden over de ontwerpen van technische reguleringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd,...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.