Schreijer bekritiseert gebrekkige actie Brussel tegen frauduleuze Oekraïense kip

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2018, 2:52.

Annie Schreijer-Pierik, Europees Parlementslid namens het CDA, is niet te spreken over de gebrekkige aanpak van de Europese Commissie van frauduleuze kipimport uit Oekraïne. Naar aanleiding van gebrekkige antwoorden op eerdere vragen, hekelt ze nu de zwakke antwoorden op haar kritische vervolgvragen.

De Europese Commissie geeft toe dat kip op een ongebruikelijke manier wordt versneden om importheffingen te omzeilen. Schreijer-Pierik betreurt het gebrek aan actie: “Ik had zo gehoopt dat Brussel eindelijk met concrete maatregelen zou komen, in plaats van vage toezeggingen om tot een oplossing te komen.

Ondertussen blijven dagelijks duizenden kilo’s kip onrechtmatig de Europese Unie binnen komen, met grote economische gevolgen voor de Nederlandse pluimvee-industrie. Bovendien voldoen deze producten niet altijd aan de hoge productie-eisen van de EU.

Schreijer-Pierik benadrukt daarom dat iedere dag dat deze constructie kan blijven bestaan, er een teveel is: “De Europese Commissie is verplicht om direct een einde te maken aan dit oneerlijke speelveld. Het gaat niet alleen om onze pluimveehouders, maar ook over onze eigen voedselveiligheid.