CDA: blij met steun aanpak sjoemel- en wegwerpplastic

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2018, 3:22.

Met overweldigende meerderheid heeft de Europarlementscommissie voor Milieu vandaag steun uitgesproken voor de aanpak van wegwerpplastic en het voorkomen van plasticvervuiling. Voorstellen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik voor de aanpak van sjoemelplastic (plastic dat niet zo afbreekbaar is als beweerd) zijn ook aangenomen.

We moeten het milieu, binnenwateren en zeeën beschermen tegen wegwerpplastics of sjoemelplastic dat niet of nauwelijks afbreekbaar blijkt in de natuur. De Milieucommissie eist ambitie van de lidstaten bij hergebruik en gescheiden inzameling van plastic. De preventie van plasticvervuiling, ook de verstopping van riolen door plastic in wegwerpdoekjes, staat nu hoog op de agenda“, aldus Schreijer-Pierik.

Maar de Milieucommissie is niet helemaal doorgeschoten dit keer. Sommige politici wilden voedselveiligheidslagen in soepblikken, hygiënische vleesverpakkingen en plastic materialen voor medicijntoepassingen verbieden. Dat is absurd, schadelijk voor de volksgezondheid en heb ik helpen voorkomen, maar er moet echt meer gedaan worden door overheden, producenten én consumenten.

In 2025 moeten drinkflessen verplicht voor 35% uit hergebruikt plastic gaan bestaan. “De plasticsoep in de oceanen mag niet groeien. Het is nu zaak dat ook de rest van de wereld ons gaat volgen. Europeanen zijn niet de grootste veroorzakers van de plasticsoep op zee, wel het continent dat de duurzame én kostenefficiënte circulaire economie vooropstelt.

Schreijer-Pierik wijst er wel op dat het niet zo kan zijn dat producenten alle kosten voor slecht gedrag van consumenten moeten betalen. “Maar producenten moeten wel alle mogelijke maatregelen voor voorlichting en preventie van microplastics en plastic in het milieu nemen.” Als in 2025 de verplichte vermindering van wegwerpplastic door de EU-landen niet voldoende is uitgevoerd, eist het Europees Parlement een bindende Europese doelstelling voor 2030. “We houden verdergaande maatregelen achter de hand.

Lidstaten moeten ook de initiatieven van vissers voor het aanlanden van plastic zwerfafval en kunststof visnetten gaan steunen. “Een opsteker voor duurzame initiatieven zoals Fishing for Litter door onze Nederlandse visserijsector“, aldus Schreijer-Pierik. Eind oktober stemt het Europees Parlement over de voorstellen van de Milieucommissie, waarna het parlement een compromis uitonderhandelt met de Lidstaten en de Europese Commissie.