CDA: ziekte van Lyme krachtiger aanpakken

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op maandag 19 november 2018, 3:03.

De ziekte van Lyme is een medische ramp. Jaarlijks zijn er circa 850.000 slachtoffers in de EU. Dat kan oplopen tot ruim 1 miljoen slachtoffers per jaar, door het toenemend aantal teken en de klimaatopwarming.

De toename van de ziekte van Lyme baart ons grote zorgen”, aldus Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement). Slachtoffers kunnen zich jarenlang uitgeput voelen en aan gewrichtspijnen lijden.

Met steun van Annie Schreijer heeft het Europees Parlement vorige week donderdag opgeroepen de ziekte krachtiger aan te pakken. ”We hebben extra geld nodig voor een snellere diagnose en voor een vaccin. Meer onderzoek en voorlichting kan veel leed, pijn en verdriet voorkomen.”

Annie Schreijer-Pierik, die binnen haar eigen familie met deze ziekte te maken heeft gehad, is “blij dat we hier met zo velen voor hebben gestemd, het is een grote stap in de goede richting om deze stille epidemie aan te pakken.

De ziekte wordt door besmette teken overgedragen op de mens. Teken leven vooral in bossen, velden, en tuinen, en houden van warme en vochtige plekken. Door de klimaatverandering groeit het leefgebied van de teek en stijgt dus de kans op een beet van een besmette teek.

Schreijer-Pierik (CDA) is als Europarlementariër namens de christendemocratische EVP-Fractie lid van de Europarlementscommissie voor Milieu en Gezondheid.