Klimaatmaatregelen moeten realistisch zijn

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op vrijdag 4 januari 2019, 2:43.

Even wat verheldering voor mensen die me hiernaar vragen op sociale media:

Ik ben vóór maatregelen om het klimaat te beschermen tegen de opwarming. Maar de maatregelen moeten wel haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn voor gewone mensen. Daar heb ik zorgen over. In het kerstreces vroegen veel mensen mij bezorgd of ze nog wel konden blijven koken op gas of autorijden. Alternatieven voor gas zijn duurder, de subsidies voor elektrische auto’s zijn onzeker.

In mijn bijna 40 jaar in de politiek leerde ik dat we altijd moeten luisteren naar de zorgen en kritiek van mensen. Onvrede zoals in Frankrijk kunnen we in Nederland helpen voorkomen. De maatregelen voor het klimaat moeten daarom realistisch zijn.

We zijn daarbij op de goede weg. Zelf ben ik er als lid van de milieucommissie in het Europees Parlement in geslaagd om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s verder te beperken. Ondanks tegenstribbelen van Duitsers gaat die uitstoot in de komende jaren fors omlaag. Waarom komen deze resultaten uit Brussel niet over in Nederland?

Ik was een van de eersten die aan de slag ging met het klimaatverdrag van Parijs. Het probleem is alleen dat Nederland nog weer verder wil gaan dan de EU. Nederland doet hierbij, zoals wel vaker, een hogere doelen dan de Europese afspraken. Daardoor zijn de maatregelen hier ook verdergaand dan in andere landen. Is dat wel nodig? Zijn de kosten nog wel in verhouding? Hoe worden de kosten verdeeld over burgers en bedrijven? Dat zijn terechte vragen, waar we nog niet over uitgesproken zijn.

Goed rentmeesterschap betekent méér dan voor onze aarde zorgen. Een goede rentmeester houdt ook rekening met de financiën van mensen.

Kortom, ik ben vóór klimaatmaatregelen die haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn.