CDA over EU-akkoord over pulsvisserij: beter iets dan niets

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 13 februari 2019, 3:14.

Het EU-akkoord over het verbod op de pulsvisserij is “intriest”, maar het beste wat nog te behalen was bij de onderhandelingen tussen Europarlement en EU-landen. “Iets is beter dan niets”, reageerde Annie Schreijer-Pierik (Europees Parlementslid CDA) woensdag. Het onderhandelaarsakkoord betekent dat de helft (42) van de Nederlandse vissers hun pulstechniek nog mag gebruiken tot uiterlijk 1 juli 2021. Lichtpuntje is dat daarnaast naast 6 schepen de pulstechniek mogen toepassen per onderzoeksproject, ook na 2021.

Dit akkoord vandaag heeft alleen verliezers: het milieu, het klimaat, de vissers en de EU“, zegt Annie Schreijer. “Zodra de pulstechniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen, om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost meer brandstof en dus veel meer CO2-uitstoot. De Europese Unie toont zich onbetrouwbaar omdat ze deze prachtige milieuvriendelijke uitvinding de nek omdraaien.

De overgangsperiode was het enige dat nog uit deze tragische situatie te halen impasse te halen viel“, zegt Schreijer.  “Maar de vraag blijft: kunnen de pulsvissers hun investering van honderdduizenden euro’s nu nog deels terugverdienen?

Pulsvisserij is beter voor milieu en ecologie dan de traditionele boomkorvisserij, daarvan is Annie Schreijer overtuigd  door wetenschappelijke adviezen. De techniek zorgt met kleine stroomstootjes dat platvissen zoals tong iets van de bodem komen. De uitvinding is de laatste jaren vooral door Nederlandse vissers geplaatst, om brandstof en zeebodem te sparen. De EU keurde tientallen vergunningen goed en gaf subsidies voor wetenschappelijke pilotprojecten.

Het onderhandelaarsakkoord komt eind maart nog ter stemming in het Europees Parlement.

Annie Schreijer houdt nog een sprankje hoop. “Wellicht dat het tij keert na de Europese verkiezingen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Volgens het akkoord kunnen de sector en de politiek kunnen nog tot eind 2020 met positieve resultaten komen, waarna de EU alsnog pulsvisserij ruimte zou kunnen geven.