Europees Parlement: vissers helpen tegen harde Brexit

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 13 maart 2019, 2:52.

Als er een harde “no deal”-Brexit komt, voorziet de EU in noodmaatregelen voor Nederlandse en andere Europese vissers. Het Europees Parlement heeft daar woensdag mee ingestemd, met steun van het CDA.

De regeling maakt het mogelijk dat EU-landen vissers vergoeden die door de Brexit zijn gedupeerd. Landen mogen de vissers compenseren uit nationale fondsen en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Deze wetgeving is van vitaal belang om onze vissers te beschermen tegen de rampzalige Brexit-storm”, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik die deze EU-noodvoorstellen eerder met haar collega’s via een versnelde procedure door de Europese Parlementscommissie voor visserij loodste.

Annie Schreijer-Pierik: “Voor de Nederlandse familiebedrijven in de visserij dreigt een rampscenario door de Brexit. Het signaal van het Parlement is helder: alle lidstaten, inclusief Nederland, moeten bijzonder door een harde Brexit-getroffen sectoren zoals de visserij – maar ook de export van sierteelt en bederfelijke voedingswaren – tegemoet komen. Zij moeten geholpen worden om deze periode te overleven.

Een andere noodmaatregel voorziet in een aanpassing van de wetgeving voor een snelle toekomstige regeling van de visserijproblematiek met het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het voorstel geen toegang van EU-vissersvaartuigen tot de territoriale wateren van het Verenigd Koninkrijk kan afdwingen, ligt zo in elk geval het juridische raamwerk klaar om ook na een “no deal”-Brexit toch snel simpeler afspraken te kunnen maken om zodoende wederzijdse toegang tot visgronden weer mogelijk te maken.