Gedelegeerde verordening 2019/819 - Aanvulling van Verordening 346/2013 met betrekking tot belangenconflicten, de meting van sociale effecten en beleggersinformatie op het gebied van Europese sociaalondernemerschapsfondsen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 22 mei 2019 gepubliceerd en is op 11 juni 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/819 van de Commissie van 1 februari 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 346/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot belangenconflicten, de meting van sociale effecten en beleggersinformatie op het gebied van Europese sociaalondernemerschapsfondsen (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2019/819 of 1 February 2019 supplementing Regulation (EU) No 346/2013 of the European Parliament and of the Council with regard to conflicts of interest, social impact measurement and information to investors in the area of European social entrepreneurship funds (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2019/819
Celex-nummer i 32019R0819

3.

Key dates

Document 01-02-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 22-05-2019; PB L 134 p. 1-7
Inwerkingtreding 11-06-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 13
11-12-2019; Toepassing zie art 13
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

22.5.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 134/1

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/819 VAN DE COMMISSIE

van 1 februari 2019

tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 346/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot belangenconflicten, de meting van sociale effecten en beleggersinformatie op het gebied van Europese sociaalondernemerschapsfondsen

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 346/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2013 inzake Europese sociaalondernemerschapsfondsen (1), en met name artikel 9, lid 5, artikel 10, lid 2, en artikel 14, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Beheerders van in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen moeten procedures en maatregelen vaststellen om ervoor te zorgen dat personen die dergelijke bedrijfsactiviteiten ontplooien, bij het uitvoeren van deze activiteiten de belangen van de in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen en de beleggers daarin optimaal behartigen. Teneinde een geharmoniseerd niveau van beleggersbescherming in de Unie te bereiken en deze beheerders in staat te stellen een consistente en effectieve werkwijze vast te leggen en te volgen om belangenconflicten te voorkomen, te bewaken en te beheren, moet hun beleid inzake belangenconflicten een minimale reeks stappen omvatten. Om onnodige administratieve lasten te vermijden en tegelijkertijd een passend niveau van beleggersbescherming te waarborgen, moet het beleid inzake belangenconflicten aangepast zijn aan de aard, schaal en complexiteit van de bedrijfsactiviteiten van de beheerders.

 

(2)

Indien de in het beleid inzake belangenconflicten vastgelegde maatregelen en procedures eventueel niet volstaan om de belangen van het in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfonds of van de beleggers daarin te beschermen, moeten beheerders van in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen de nodige aanvullende stappen ondernemen om deze belangen te beschermen. Deze stappen moeten onder meer het volgende omvatten: het in kennis stellen van de directie of van een ander bevoegd intern orgaan van het in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfonds, en het nemen van de nodige beslissingen en maatregelen om de belangen van het in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfonds of de beleggers daarin optimaal te behartigen.

 

(3)

Beheerders van in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen kunnen actief zijn in het beheer van ondernemingen waarin in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen beleggen. Teneinde belangenconflicten te voorkomen en ervoor te zorgen dat de stemrechten van die beheerders in het voordeel van zowel het betrokken in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfonds als de beleggers daarin worden uitgeoefend, is het noodzakelijk gedetailleerde voorschriften voor de uitoefening van deze stemrechten vast te stellen. Om een voldoende hoog niveau van beleggersbescherming te waarborgen, moeten beheerders van in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen adequate en effectieve strategieën in dat opzicht ontwikkelen en op verzoek een beknopte beschrijving van die strategieën en van de door hen ondernomen acties verstrekken.

 

(4)

Teneinde een doeltreffende openbaarmaking van belangenconflicten te verzekeren, moet de verstrekte informatie op gezette tijden worden geactualiseerd. Gezien de risico's inherent aan het gebruik van een website als instrument om belangenconflicten openbaar te maken, is het noodzakelijk criteria voor de publicatie van die informatie vast te stellen.

 

(5)

Teneinde een consistente aanpak te garanderen wat betreft de procedures die beheerders van de in aanmerking komende sociaalondernemerschapsfondsen volgen om het bereiken van positieve sociale...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.