Europese Raad 8 mei 2021 (informeel) - Hoofdinhoud
Op 8 mei 2021 kwamen de EU-leiders i in Porto bijeen om sociale kwesties in de Europese Unie i te bespreken. Dit ging in grote mate ook over het Europees herstel van de coronacrisis, en de ingrijpende effecten van de pandemie op het welzijn van burgers. De regeringsleiders en staatshoofden namen de Verklaring van Porto over sociale zaken aan, die hun visie bevat voor de digitale, groene en rechtvaardige transitie van de EU.
Deze informele bijeenkomst van de Europese Raad volgde op de 'Sociale Top' op 7 mei i, georganiseerd door het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie i.
Inhoudsopgave
Sociale zaken
Het belangrijkste onderwerp op de agenda was de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten i, dat deel uitmaakt van de strategische agenda 2019-2024 i van de Europese Unie. In maart 2021 presenteerde de Europese Commissie i een actieplan i waarin de toekomst van de bescherming van sociale rechten werd uitgezet. Hierin zijn drie kerndoelen opgesteld:
-
-ten minste 78 % van de bevolking van 20 tot en met 64 jaar moet tegen 2030 een baan hebben.
-
-ten minste 60 % van alle volwassenen moet jaarlijks aan een opleiding deelnemen.
-
-het aantal mensen dat met armoede of sociale uitsluiting wordt bedreigd, moet met ten minste 15 miljoen worden verminderd, waarvan 5 miljoen kinderen.
In de Verklaring van Porto onderschrijven de regeringsleiders en staatshoofden die doelstellingen en beloven ze actie te ondernemen voor een socialere EU. Concrete onderwerpen die aan bod kwamen waren het herstel van de coronapandemie en het belang van onderwijs en vaardigheden in het Europese beleid. Ook werd gesproken over arbeidsrechten, socialezekerheidsstelsels, ongelijke lonen en pensioenen. Het Europees minimumloon werd niet behandeld en het streven hiernaar komt ook niet aan bod in de Verklaring van Porto .
Leidersbijeenkomst EU-India
De EU-leiders spraken in een videoconferentie met de Indiase premier Narendra Modi over nauwere economische samenwerking, de ernstige coronasituatie in India en de gezamenlijke strijd tegen het virus. De twee partijen besloten om de onderhandelingen over een veelomvattend handelsakkoord, die sinds 2013 stillagen, te hervatten. Ze spraken ook af om samen de productie van coronavaccins op te voeren, maar de Europese leiders namen geen besluit over het vrijgeven van patenten op coronavaccins, in navolging van de VS.
Naast premier Rutte:
Robert Abela i, Xavier Bettel i, Nikos Christodoulides i, António Santos da Costa i, Alexander De Croo i, Nikolai Denkov i, Petr Fiala i, Mette Frederiksen i, Robert Golob i, Klaus Johannis i, Kaja Kallas i, Krišjānis Kariņš i, Ulf Kristersson i, Emmanuel Macron i, Giorgia Meloni i, Kyriakos Mitsotakis i, Mateusz Morawiecki i, Gitanas Nauséda i, Karl Nehammer i, Viktor Orbán i, Petteri Orpo i, Olaf Scholz i, Pedro Sánchez Pérez-Castejón i, Leo Varadkar i