Brief van de minister van J&V en van de staatssecretaris JP&S ter aanbieding van de rapportage voormeting 2021 en de rapportage nulmeting 2022 - Regels inzake een uniform experiment met teelt en verkoop van hennep en hasjiesj voor recreatief gebruik in een gesloten coffeeshopketen (Wet experiment gesloten coffeeshopketen)

Deze brief is onder nr. V toegevoegd aan dossier 34775 - Miljoenennota 2018 en wetsvoorstel 34997 - Wet experiment gesloten coffeeshopketen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels inzake een uniform experiment met teelt en verkoop van hennep en hasjiesj voor recreatief gebruik in een gesloten coffeeshopketen (Wet experiment gesloten coffeeshopketen); Brief van de minister van J&V en van de staatssecretaris JP&S ter aanbieding van de rapportage voormeting 2021 en de rapportage nulmeting 2022
Document­datum 24-09-2024
Publicatie­datum 24-09-2024
Nummer KST1158369
Kenmerk 34997; 34775, nr. V
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2024-2025

34 997    Regels inzake een uniform experiment met teelt en verkoop van hennep en hasjiesj voor recreatief gebruik in een gesloten coffeeshopketen (Wet experiment gesloten coffeeshopketen)

34 775    Nota over de toestand van 's Rijks financiën

V1    BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN DE

STAATSSECRETARIS JEUGD, PREVENTIE EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 september 2024

Op 5 december 2017 is door de toenmalig minister-president tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen toegezegd de resultaten van het Experiment gesloten coffeeshopketen (hierna: experiment) met uw Kamer te delen.2 Het experiment bevindt zich op dit moment in de voorbereidende fase en in dat kader hebben onafhankelijke onderzoekers inmiddels twee monitoringsrapportages opgesteld. De rapportages zijn na ontvangst gedeeld met de Tweede Kamer, maar zijn per abuis niet aan uw Kamer toegezonden.3 Met deze brief bieden wij uw Kamer alsnog de twee rapportages aan: 'Rapportage voormeting 2021' en 'Rapportage nulmeting 2022'. In het vervolg zullen wij de rapportages na ontvangst met beide Kamers delen.

Onderzoek Experiment gesloten coffeeshopketen

Het experiment moet duidelijk maken of gereguleerde productie, distributie en verkoop van op kwaliteit gecontroleerde cannabis mogelijk is en wat de effecten hiervan zijn. Het onderzoek hiernaar wordt in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) uitgevoerd door een onderzoeksconsortium bestaande uit Breuer&Intraval, Rand Europe en het Trimbos-instituut. Het onderzoek wordt begeleid door een onafhankelijke Begeleidings- en Evaluatiecommissie.

De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: 'In hoeverre en op welke wijze is het mogelijk om een 'gesloten keten' te creëren waarbij uitsluitend op kwaliteit gecontroleerde cannabis, zonder inmenging van criminelen, aan coffeeshops wordt geleverd en welke eventuele effecten heeft de hierop gerichte gesloten keten op ontwikkelingen op het gebied van openbare orde, veiligheid, overlast en volksgezondheid in interventiegemeenten ten opzichte van vergelijkingsgemeenten?'4

Het onderzoek bestaat uit vier fasen:

  • 1. 
    Een voormeting, voorafgaand aan de nulmeting waarmee de huidige stand van zaken op het gebied van cannabis en coffeeshops wordt geïnventariseerd. Deze meting vond in 2021 plaats en was in eerste instantie als nulmeting gepland.
  • 2. 
    Nulmeting voorafgaande aan de start van het experiment. In de nulmeting is enerzijds de beleidstheorie achter het experiment in kaart gebracht en anderzijds data verzameld die dient als baseline om de resultaten van de vervolgmetingen mee te vergelijken. Deze meting vond grotendeels in 2022 plaats.
  • 3. 
    Monitoring van het experiment. Deze fase vindt gedurende de hele experimenteerfase (die vier jaar duurt) plaats. Jaarlijks wordt een monitormeting uitgevoerd, waarover een afzonderlijk rapport verschijnt. De experimenteerfase is nog niet gestart en er is dus ook nog geen monitormeting uitgevoerd.
  • 4. 
    Evaluatie van het experiment. Circa 2,5 jaar na het begin van de experimenteerfase wordt gestart met de evaluatie, waarmee uitspraken kunnen worden gedaan over hoe de cijfermatige ontwikkelingen tot stand zijn gekomen en in hoeverre de doelstellingen van het experiment zijn bereikt.5

De Minister van Justitie en Veiligheid,    De Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport,

D.M. van Weel

Vincent Karremans

2

1

   De letter V heeft alleen betrekking op 34 997.

2

   Toezegging Legale wietteelt (34.775) T02490.

3

   Kamerstukken 24077.529 (31 mei 2023) en 24077.538 (14 maart 2024).

4

   De interventiegemeenten (ook wel deelnemende gemeenten) zijn Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Voorne aan Zee (voorheen Hellevoetsluis), Tilburg en Zaanstad. De vergelijkingsgemeenten zijn Enschede, Haarlem, Helmond, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Roermond, Tiel, Utrecht, Zutphen.

5

Het onderzoek is uitgebreider toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer. Kamerstuk 24077.502 (7 juli 2022).


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.