Richtlijn 2024/2853 - Aansprakelijkheid voor gebrekkige producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 8 december 2024 in werking getreden en moet uiterlijk op 9 december 2026 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2024/2853 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2024 inzake aansprakelijkheid voor gebrekkige producten en tot intrekking van Richtlijn 85/374/EEG van de Raad

officiële Engelstalige titel

Directive (EU) 2024/2853 of the European Parliament and of the Council of 23 October 2024 on liability for defective products and repealing Council Directive 85/374/EEC
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2024/2853
Regdoc-nummer PE(2024)7
Origineel voorstel COM(2022)495 NLEN
Celex-nummer i 32024L2853

3.

Key dates

Document 23-10-2024; datum van ondertekening
Ondertekening 23-10-2024
Inwerkingtreding 08-12-2024; in werking datum publicatie +20 zie art 23
Deadline 09-12-2026; ten laatste zie art 18.1
09-12-2030; zie art 20
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 09-12-2026; zie art. 22.1

4.

Wettekst

 

Publicatieblad

van de Europese Unie

NL

L-serie

 

 

2024/2853

18.11.2024

RICHTLIJN (EU) 2024/2853 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 23 oktober 2024

inzake aansprakelijkheid voor gebrekkige producten en tot intrekking van Richtlijn 85/374/EEG van de Raad

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Om de goede werking van de interne markt te verbeteren, moet ervoor worden gezorgd dat de mededinging niet wordt vervalst en dat het goederenverkeer niet wordt belemmerd. Richtlijn 85/374/EEG van de Raad (3) voorziet in gemeenschappelijke regels inzake de aansprakelijkheid voor gebrekkige producten, met het oog op het wegwerken van verschillen tussen de rechtsstelsels van de lidstaten die de mededinging kunnen vervalsen en het vrije verkeer van goederen binnen de interne markt kunnen aantasten. Een grotere harmonisatie van de in die richtlijn vastgestelde gemeenschappelijke regels inzake de aansprakelijkheid voor gebrekkige producten zou verder bijdragen tot de verwezenlijking van die doelstellingen en tegelijkertijd leiden tot een hoger niveau van bescherming van de gezondheid of goederen van consumenten en andere natuurlijke personen.

 

(2)

Aansprakelijkheid buiten schuld van de marktdeelnemers blijft de enige manier om het probleem van een eerlijke verdeling van de risico’s die inherent zijn aan moderne technologische productie adequaat aan te pakken.

 

(3)

Richtlijn 85/374/EEG is een doeltreffend en belangrijk instrument geweest, maar moet worden herzien in het licht van de ontwikkelingen in verband met nieuwe technologieën, waaronder artificiële intelligentie (AI), nieuwe bedrijfsmodellen voor de circulaire economie en nieuwe mondiale toeleveringsketens, die hebben geleid tot inconsistenties en rechtsonzekerheid, met name wat de betekenis van de term “product” betreft. Uit de ervaring met de toepassing van die richtlijn is ook gebleken dat benadeelden bij het verkrijgen van schadevergoeding moeilijkheden ondervinden als gevolg van beperkingen op het instellen van vorderingen tot schadevergoeding en problemen bij het verzamelen van bewijsmateriaal om aansprakelijkheid te bewijzen, met name in het licht van de toenemende technische en wetenschappelijke complexiteit. Dat geldt mede voor vorderingen tot schadevergoeding voor met nieuwe technologieën verband houdende schade. De herziening van die richtlijn zou daarom de uitrol en invoering van dergelijke nieuwe technologieën, waaronder AI, aanmoedigen, en er tegelijkertijd voor zorgen dat eisers hetzelfde niveau van bescherming genieten, ongeacht de betrokken technologie, en dat alle bedrijven voordeel halen uit meer rechtszekerheid en een gelijk speelveld.

 

(4)

Richtlijn 85/374/EEG moet worden herzien om te zorgen voor samenhang en consistentie met de wetgeving inzake productveiligheid en markttoezicht op Unie- en nationaal niveau. Daarnaast moeten basisbegrippen en -concepten worden verduidelijkt om samenhang en rechtszekerheid, en een gelijk speelveld op de interne markt te waarborgen en om rekening te houden met recente rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

(5)

Gezien de talrijke wijzigingen die nodig zouden zijn om Richtlijn 85/374/EEG doeltreffend te laten blijven en met het oog op duidelijkheid en rechtszekerheid, moet die richtlijn worden ingetrokken en vervangen door deze richtlijn.

 

(6)

Om ervoor te zorgen dat de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.