Mr. M.W. baron du Tour van Bellinchave - Hoofdinhoud
Conservatieve Haagse politicus van Friese afkomst, die in de Hofstad gemeenteraadslid en wethouder was. Typische laatnegentiende-eeuwse regent met diverse functies in de financiële wereld, de hofhouding en op maatschappelijk gebied. Als minister van Justitie in het kabinet-Heemskerk i voerde hij het nieuwe Wetboek van Strafrecht in en bracht hij de Beginselenwet gevangeniswezen tot stand.
Conservatieven
functie(s) in de periode 1883-1888: minister
Inhoudsopgave
Marc Willem
geboorteplaats en -datum
Leeuwarden, 29 juli 1835
overlijdensplaats en -datum
Gorssel, 26 juli 1908 stroming(en)
conservatief
-
-opperceremoniemeester van de Koning, van 8 januari 1883 tot 23 april 1883
-
-minister van Justitie, van 23 april 1883 tot 21 april 1888
-
-minister van Buitenlandse Zaken ad interim, van 10 augustus 1885 tot 14 september 1885 (tijdens een buitenlandse reis van Van der Does de Willebois)
-
-lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, van 4 december 1888 tot 3 september 1895
-
-opperceremoniemeester van de Koningin, van 24 april 1891 tot 1 november 1900
-
-wethouder (van openbare werken en eigendommen) van 's-Gravenhage, van 5 september 1893 tot 3 september 1895
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid bestuur Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren, omstreeks 1882
-
-lid Raad van Commissarissen NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij), omstreeks 1882 en nog in 1888
-
-lid Hoge Raad van Adel, van 1 oktober 1892 tot 1 augustus 1906
-
-grootmeester-honorair van koningin Wilhelmina, vanaf 19 november 1900
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (wetgeving)-
-Bracht in 1884 een wet tot stand tot aanwijzing der gestichten, waar hetzij gevangenisstraf, hetzij hechtenis wordt ondergaan en van aanverwante (rijks)gestichten
-
-Bracht in 1885 een wijziging van de Wet de op de rechterlijke organisatie en het beleid der justitie tot stand, waardoor onder meer bij ambtsmisdrijven door ministers en Kamerleden niet langer werd verwezen naar de Grondwet van 1814. Die Grondwet bepaalde nog dat de Hoge Raad belast was met vervolging van "alle misdrijven in de waarneming hunner functiën begaan". Door de wijziging werd dit beperkt tot ambtsmisdrijven.
-
-Bracht in 1886 de wet tot invoering van het nieuwe Wetboek van Strafrecht tot stand. Dit Wetboek trad op 1 september 1886 in werking.
-
-Bracht in 1886 de Beginselenwet Gevangeniswezen tot stand. Deze bevatte bepalingen over het regime en de tucht in gevangenissen en rijkswerkinrichtingen. Gevangenen werden ingedeeld in klassen al naar gelang leeftijd en duur van de straf. Tuchtmaatregelen als eenzame opsluiting, water-en-brood en onthouding van vrije lucht werden aan termijnen gebonden. De wet bevatte tevens een regeling voor de rijksopvoedingsgestichten voor jeugdigen.
-
-Bracht in 1886 samen met minister Van den Bergh de Wet tot verdeling van markgronden tot stand. Deze maakte vordering van verdeling van markgronden (meenten, marken, meenschappen, buurten) door een markgenoot mogelijk.
-
-Op 7 oktober 1879 besloot de Tweede Kamer met 44 tegen 29 stemmen dat hij niet als lid kon worden toegelaten
uit de privésfeer
-
-Zowel de overlijdensberichten in de Haagse kranten als het NNBW vermelden dat Du Tour eerst wethouder van openbare werken en eigendommen en daarna van onderwijs is geweest. Blijkens de Handelingen van de Gemeenteraad van 's-Gravenhage moet de volgorde zijn: onderwijs, later openbare werken en eigendommen.
verkiezingen
-
-Werd in 1866 en 1868 bij de algemene Tweede Kamerverkiezingen in het district Sneek verslagen door de liberalen S. Wybenga en A. Moens
-
-Werd in 1868 bij de algemene verkiezingen in het district Dokkum verslagen door de liberalen Ph. van Blom en jhr. S.W.H.A. van Beyma thoe Kingma
-
-Versloeg in 1879 in het kiesdistrict Utrecht J.N. Bastert (cons.lib.) na herstemming met vijf stemmen verschil. Vanwege onregelmatigheden werd hij niet toegelaten. Bij een nieuwe verkiezing op 4 november 1879 werd hij met 75 stemmen verschil verslagen door Bastert.
-
-Werd in 1889 bij een tussentijdse verkiezing in het kiesdistrict 's-Gravenhage verslagen door H.D. Guyot (lib.)
-
-Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel VII, 1215
-
-Jaarboek Nederlandse Adel I, 282,; II ,313
-
-N.R.C. (27 juli 1908)
-
-Wie is dat? 1902, 456
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.