Mr.Drs. L.C. (Elco) Brinkman - Hoofdinhoud
Vooraanstaand en ambitieus CDA-politicus en partijleider. Zoon van een antirevolutionaire burgemeester. Maakte als ambtenaar snel carrière en werd op jeugdige leeftijd minister in het kabinet-Lubbers I i. Voerde op nogal zakelijke wijze een bezuinigingsbeleid op het gebied van welzijn, jeugdwerk en cultuur. Bedacht de term 'zorgzame samenleving'. Bracht een nieuwe Mediawet tot stand. Werd in 1989 fractieleider van het CDA en was een kritisch volger van het kabinet-Lubbers/Kok i. In 1993 aangewezen als opvolger van Lubbers i en voorbestemd om premier te worden. Lubbers nam tijdens de verkiezingscampagne echter afstand van hem, er kwam kritiek op zijn manier van campagnevoeren en het CDA verloor. Verliet toen de politiek. Na 1995 een invloedrijk bestuurder, onder meer als voorzitter van de belangenorganisaties van bouwondernemingen. Was in 2011-2019 CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer.
CDA
functie(s) in de periode 1982-2019: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK, lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK, minister, politiek leider
Inhoudsopgave
Leendert Cornelis (Elco)
geboorteplaats en -datum
Dirksland (Z.H.), 5 februari 1948 partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf 1973 (rechtstreeks lid)
-
-plaatsvervangend secretaris-generaal, ministerie van Binnenlandse Zaken, van 1 januari 1979 tot 1 januari 1980
-
-directeur-generaal Binnenlands Bestuur, ministerie van Binnenlandse Zaken, van 1 januari 1980 tot 4 november 1982
-
-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, van 4 november 1982 tot 7 november 1989
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juni 1986 tot 14 juli 1986
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 14 september 1989 tot 26 april 1995
-
-fractievoorzitter CDA Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 7 november 1989 tot 16 augustus 1994
-
-voorzitter Bouwend Nederland (tot 1 januari 2005 AVBB, Algemeen Verbond Bouwbedrijf), van 1 mei 1995 tot 1 juli 2013
-
-voorzitter bestuur ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds), van 1 september 2001 tot 1 april 2009 (parttime, gemiddeld 1 dag per week)
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 7 juni 2011 tot 11 juni 2019
-
-fractievoorzitter CDA Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 7 juni 2011 tot 11 juni 2019
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
vorige (4/71)-
-voorzitter Raad van Commissarissen Struik Food Holding
-
-voorzitter bestuur "De Ateliers", Opleidingsinstituut voor Beeldende Kunst in Amsterdam, vanaf 1 februari 2016
-
-lid Raad van Commissarissen "Dasym Emesa" (internetveilingen), tot 24 november 2017
-
-voorzitter Raad van Toezicht Museum Naturalis te Leiden
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc.
-
-voorzitter vaste commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 7 december 1989 tot mei 1994
-
-voorzitter vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van oktober 1994 tot 25 april 1995
-
-lid College van Senioren (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 7 juni 2011 tot 11 juni 2019
comités van aanbeveling, erefuncties etc.
beschermheer Christelijke Muziekvereniging "Kunst en Genoegen" te Leiden, vanaf 1 oktober 1994
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon (beleidsmatig) (5/22)-
-Bracht in 1988 samen met minister Korthals Altes een brief uit waarin namens het kabinet werd gereageerd op het rapport van de Staatscommissie-Jeukens over het vraagstuk van euthanasie. Gemeld werd dat het kabinet meer na- dan voordelen zag aan wetgeving, maar daarover wel een parlementaire discussie wilde aangaan. (19.359, nr. 2)
-
-Ondertekende in 1988 een Europese conventie over grensoverschrijdend omroepverkeer. Er wordt een maximum van 15 procent aan reclamezendtijd afgesproken en er komen afspraken over het onderbreken van programma's voor reclame. Buitenlandse zenders die zich richten op een bepaald land, moeten zich houden aan het in dat land geldende reclameregime.
-
-Vocht in 1988 tevergeefs een uitspraak van het Commissariaat van de Media en de Raad van State aan, waarbij de commerciële zender RTL Véronique als buitenlandse zender werd erkend. Deze omroep zond via de Luxemburgse satelliet Astra op de Nederlandse kabelnetten gerichte programma's uit.
-
-Bracht in maart 1989 een brief uit over uitbreiding van de reclamezendtijd en het onder voorwaarden toestaan van commerciële televisie. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de EG-richtlijn over grensoverschrijdend omroepverkeer.
-
-Legde zich in oktober 1989 neer bij de uitspraak van de Raad van State over het toelaten van de Luxemburgse tv-zender RTL-Veronique tot de Nederlandse kabel $O ook De NOS, Nederlandse Dagbladpers en STER hadden een beslissing van het Commissariaat van de Media om dat toe te staan, aangevochten
als bewindspersoon (wetgeving) (5/8)
-
-Bracht in 1984 een herziening (Stb. 562) van de Wet op de bejaardenoorden tot stand, die leidt tot directe financiering door provincies en grote steden en tot verregaande decentralisatie. Er komen regels voor de planning, waaronder algemene richtlijnen over de maximumcapaciteit, regelen voor sluiting en sanering van bejaardenoorden en over de financiële gevolgen daarvan. Er komt een bouwplafond ter temporisering van uitvoering van renovaties en er komen regels over budgetbeheersing. De wijziging regelt verder democratisering in bejaardenoorden. (18.170)
-
-Bracht in 1987 de Welzijnswet (Stb. 73) tot stand, die regels bevat ten aanzien van de beleidsvorming en uitvoering en bekostiging van voorzieningen op het gebied van het maatschappelijke en sociaal-culturele welzijn. Daaronder wordt verstaan: openbaar bibliotheekwerk, vorming en sociaal-cultureel werk, emancipatie- en opbouwwerk en niet tot de bemoeienis van het Rijk behorende sport en sportieve recreatie. Het welzijnswerk wordt door de wet gedecentraliseerd. De Wet op het openbaar-bibliotheekwerk uit 1975 en de Kaderwet specifiek welzijn uit 1982 worden ingetrokken. (18.957)
-
-Bracht in 1987 samen met minister Smit-Kroes de Mediawet (Stb. 249) tot stand, die regels bevat over de verzorging van radio- en tv-programma's, de omroepbijdrage en de steunverlening aan persorganen. Het facilitair bedrijf van de omroep wordt verzelfstandigd, er komt een regeling voor lokale en regionale omroepen, en er komt een Commissariaat voor de Media dat een aantal bevoegdheden van de rijksoverheid overneemt. Er blijft sprake van een duaal bestel, dat deels door de overheid en deels door reclamegelden wordt gefinancierd. Buitenlandse commerciële omroepen krijgen toegang tot de Nederlandse kabel mits ze zich aan de Nederlandse omroepreclameregels houden. De Omroepraad, Persraad en Reclameraad worden samengevoegd tot Mediaraad. Op basis van het uit de wet voortvloeiende Mediabesluit moeten omroepen 20% aan cultuur, 25% aan informatie en 5% aan informatie besteden. (19.136)
-
-Bracht in 1988 een nieuwe Monumentenwet (Stb. 638) tot stand, die een minder centralistische opzet had dan de wet uit 1961. (19.881)
-
-Bracht in 1989 een wijziging (Stb. 62) van de Welzijnswet tot stand inzake de vereenvoudiging van financiële en bestuurlijke betrekkingen tussen overheden op terreinen van welzijn, volksgezondheid en cultuur. Hiermee wordt een verdere stap gezet naar decentralisatie op deze beleidsterreinen. De brede, specifieke uitkering wordt vervangen door een toevoeging van middelen aan het Gemeentefonds en het Provinciefonds. Verder wordt het algemeen maatschappelijk werk onder de werking van de Welzijnswet gebracht. (20.853)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen (5/10)-
-Bereikte in januari 1993 een principeakkoord met oppositiepartij VVD over verdere bezuinigingen op de WAO. Na bemiddeling door minister De Vries werd echter alsnog overeenstemming bereikt met de PvdA, waarna de deal met de VVD van de baan was.
-
-Werd op 8 maart 1993 door het partijbestuur van het CDA aangewezen als lijsttrekker en opvolger van Ruud Lubbers als politiek leider van het CDA
-
-De door hem gebruikte techniek om niet van achter een spreekgestoelte, maar lopende, met een zender-microfoon een zaal toe te spreken, werd de 'Brinkman-shuffle' genoemd. Kreeg in 1994 in eigen CDA-kring kritiek op de wijze waarop hij zichzelf profileerde als opvolger van Lubbers en op de rol die voorlichter en campagneleider (en persoonlijk adviseur van Brinkman), Frits Wester, daarbij speelde.
-
-Kwam in april 1994 als lijsttrekker van het CDA in opspraak door een uitzending van het televisieprogramma "Reporter", waarin onthuld werd dat hij commissaris was bij een bedrijf van zijn oom (Arscop) dat verdacht werd van belastingfraude
-
-Trad af als fractieleider nadat het partijbestuur had laten weten geen vertrouwen meer te hebben in herstel van zijn politiek leiderschap
uit de privésfeer
-
-Begin 2002 een half jaar uitgeschakeld vanwege een medische behandeling
-
-Zijn vader was burgemeester van Stad aan 't Haringvliet (1946-1957) en van Hardinxveld-Giessendam (1957-1980)
anekdotes en citaten
-
-Stond in de kring van parlementaire journalisten bekend als 'de man met de laserogen'
verkiezingen
-
-Was in 1989 nummer 7 op de CDA-kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
literatuur/documentatie (6/8)-
-"Elco op campagne", Fotografie Roel Rozenburg, tekst Maria Henneman, illustratie Jos Collignon e.a. (1994)
-
-M. Metze, "De stranding" ((1995)
-
-NRC Handelsblad, 17 oktober 1992
-
-"Het Financieele Dagblad", 18 augustus 2001
-
-Thijs Niemantsverdriet, "Boosheid zit niet in me", NRC Weekend, 19 en 20 december 2015
-
-Ariejan Korteweg, "Met om hulp roepen kom je niet ver in Den Haag", de Volkskrant, 4 mei 2019
In de uitgebreide versie is een overzicht van publicaties opgenomen.
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.