E.M.R. (Esther) de Lange - Hoofdinhoud
Esther de Lange (1975) was van 12 april 2007 tot 16 februari 2024 lid van het Europees Parlement. Mevrouw De Lange maakte daar deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Bij de Europese verkiezingen van 2014 en 2019 was zij lijsttrekker van het CDA. Eerder was zij werkzaam als medewerker van de CDA-eurofractie, onder meer voor Europarlementariër Albert Jan Maat i. In het Europees Parlement hield mevrouw De Lange zich bezig met economische en monetaire zaken. Zij was vicevoorzitter van de EVP-fractie. In 2024 was zij hoofd van het kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra i en nu is zij dat van landbouwcommissaris Christophe Hansen.
CDA
functie(s) in de periode 2007-2024: lid Europees Parlement
Inhoudsopgave
Spaubeek, 19 februari 1975 partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)
fractie Europees Parlement
Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-Democraten)
-
-beleidsmedewerker CDA-delegatie, Europees Parlement, van 1999 tot april 2007
-
-lid Europees Parlement, van 12 april 2007 tot 16 februari 2024
-
-hoofd Kabinet van Eurocommissaris Wopke Hoekstra, van 16 februari 2024 tot 1 oktober 2024
-
-hoofd Kabinet van Eurocommissaris Christophe Hansen, vanaf 1 december 2024
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
vorige-
-voorzitter werkveldcommissie HEBO, Hogeschool Zuyd te Maastricht, vanaf 2003
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
op het gebied van de EU (3/7)-
-Schaduwrapporteur bij het jaarverslag omtrent het EU mededingingsbeleid (2015, verslag)
-
-Schreef in 2018 als rapporteur een verslag aangaande het voorstel betreffende de minimale verliesdekking voor niet-renderende blootstellingen
-
-Had een groot aandeel in het in 2022 tot stand gekomen EU-klimaatwetgevingspakket, waarbij CO2-uitstoot wordt belast, in combinatie met sociale maatregelen om transitie naar klimaatneutraal mogelijk te maken
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.