2005/629/EG: Besluit van de Commissie van 26 augustus 2005 tot instelling van een Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij

1.

Tekst

31.8.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 225/18

 

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 26 augustus 2005

tot instelling van een Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij

(2005/629/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid (1), en met name op artikel 33, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De tenuitvoerlegging van het beleid van de Gemeenschap inzake visserij en aquacultuur vereist bijstand van hooggekwalificeerde wetenschappelijke medewerkers, met name op het gebied van de mariene en visserijbiologie, visserijtechniek, visserijeconomie en verwante vakgebieden, en in verband met de vereisten inzake onderzoek en gegevensverzameling met betrekking tot visserij en aquacultuur.

 

(2)

Deze bijstand moet worden geboden door een permanent Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) dat binnen de Commissie wordt ingesteld.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 33 van Verordening (EG) nr. 2371/2002 moet de Commissie het WTECV op gezette tijden raadplegen over aangelegenheden betreffende de instandhouding en het beheer van levende aquatische hulpbronnen, met inbegrip van biologische, economische, milieu-, sociale en technische overwegingen, en moet zij bij voorstellen inzake visserijbeheer uit hoofde van die verordening rekening houden met het advies van het WTECV.

 

(4)

Het advies van het WTECV over aangelegenheden in verband met visserij moet steunen op de beginselen van deskundigheid, onafhankelijkheid, onpartijdigheid, en doorzichtigheid.

 

(5)

Het is van essentieel belang dat het WTECV optimaal gebruik maakt van externe deskundigheid die binnen en buiten de Gemeenschap aanwezig is, als dat noodzakelijk is voor een specifiek probleem.

 

(6)

Gelet op het aantal noodzakelijke wijzigingen en de omvang daarvan, moet Besluit 93/619/EG van de Commissie van 19 november 1993 betreffende de instelling van een Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (2) worden ingetrokken,

BESLUIT:

Artikel 1

Instelling van het comité

Er wordt een Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij ingesteld, hierna „het WTECV” genoemd.

Artikel 2

Rol van het WTECV

  • 1. 
    Op gezette tijden of wanneer dit noodzakelijk wordt geacht, verzoekt de Commissie het WTECV om advies over vraagstukken zoals bedoeld in artikel 33, lid 1, van Verordening (EG) nr. 2371/2002. De Commissie kan voor het uitbrengen van een dergelijk advies een bepaalde termijn stellen.
  • 2. 
    Het WTECV kan de Commissie op eigen initiatief advies geven over vraagstukken zoals bedoeld in artikel 33, lid 1, van Verordening (EG) nr. 2371/2002.
  • 3. 
    Het WTECV stelt jaarlijks een rapport op over:
 

a)

de situatie van de voor de Europese Gemeenschap relevante visbestanden;

 

b)

de economische consequenties van de situatie van deze visbestanden;

 

c)

de ontwikkeling van de visserijactiviteit, onder verwijzing naar de biologische, technische en economische aspecten;

 

d)

andere economische factoren die op de visserij van invloed zijn.

Artikel 3

Structuur

  • 1. 
    Het WTECV bestaat uit minimaal 30 en maximaal 35 leden.
  • 2. 
    Leden van het WTECV zijn wetenschappelijke deskundigen op het gebied van mariene biologie, mariene ecologie, visserijwetenschappen, natuurbescherming, bestandsdynamiek, statistiek, vistuigtechnologie, aquacultuur en de economische aspecten van visserij en aquacultuur.

Artikel 4

Benoeming van leden van het WTECV en vaststelling van een reservelijst

  • 1. 
    De leden van het WTECV worden door de Commissie benoemd op basis van een lijst van geschikte kandidaten. Deze lijst wordt opgesteld nadat in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de Commissie een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling is bekendgemaakt.
  • 2. 
    Leden van het WTECV worden benoemd op grond van hun deskundigheid en volgens een geografische spreiding die de diversiteit van de wetenschappelijke problemen en benaderingen binnen de Gemeenschap weerspiegelt.
  • 3. 
    Een lijst van de leden van het WTECV wordt in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt en samen met een beknopt curriculum vitae van elk lid op de website van de Commissie geplaatst.
  • 4. 
    Kandidaten die voor het WTECV geschikt worden bevonden maar niet worden benoemd, worden op een reservelijst geplaatst. Uit die reservelijst kan de Commissie geschikte kandidaten kiezen ter vervanging van leden die het WTECV verlaten overeenkomstig artikel 6, lid 3.
  • 5. 
    De reservelijst wordt in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de Commissie bekendgemaakt.

Artikel 5

Verkiezing van de voorzitter en vice-voorzitters

Het WTECV kiest uit zijn leden een voorzitter en twee vice-voorzitters voor een periode van drie jaar. De voorzitter en de vice-voorzitters van het WTECV kunnen niet meer dan twee opeenvolgende periodes voor dezelfde functie worden gekozen.

Artikel 6

Ambtstermijn

  • 1. 
    De ambtstermijn van leden van het WTECV bedraagt drie jaar en kan steeds voor een periode van drie jaar worden verlengd.
  • 2. 
    Na afloop van de periode van drie jaar blijven de leden, de voorzitter en de vice-voorzitters van het WTECV in functie totdat in hun vervanging of in de verlenging van hun ambtstermijn is voorzien.
  • 3. 
    Wanneer een lid niet actief aan de werkzaamheden van het WTECV deelneemt, tegenstrijdige belangen vertegenwoordigt of ontslag wil nemen, kan de Commissie zijn lidmaatschap beëindigen.

Artikel 7

Externe deskundigen

Indien de Commissie daarmee instemt, kan het WTECV deskundigen uitnodigen die geen lid zijn van het WTECV en van wie de relevante wetenschappelijke kennis en deskundigheid kan bijdragen tot het werk van het WTECV.

Artikel 8

Werkgroepen

Indien de Commissie daarmee instemt, kan het WTECV specifieke werkgroepen oprichten voor het verrichten van duidelijk omschreven taken. De werkgroepen bestaan uit externe deskundigen en ten minste twee leden van het WTECV. Zij brengen binnen een bepaalde termijn verslag uit aan het WTECV.

Artikel 9

Vergoedingen

  • 1. 
    Overeenkomstig het bepaalde in de bijlage hebben leden van het WTECV en externe deskundigen recht op een vergoeding voor hun deelname aan de vergaderingen van de WTECV en van de werkgroepen, evenals voor hun werkzaamheden als rapporteur voor bepaalde vraagstukken.
  • 2. 
    De reis- en verblijfkosten voor leden van het WTECV en externe deskundigen worden door de Commissie betaald.

Artikel 10

Verhouding tussen het WTECV en de Commissie

  • 1. 
    Vergaderingen van het WTECV en zijn werkgroepen worden door de Commissie goedgekeurd en bijeengeroepen.
  • 2. 
    De Commissie mag aan vergaderingen van het WTECV en zijn werkgroepen deelnemen.
  • 3. 
    De Commissie mag deskundigen die geen lid zijn van het WTECV, uitnodigen om aan vergaderingen van het WTECV en zijn werkgroepen deel te nemen.

Artikel 11

Reglement van orde

  • 1. 
    Het WTECV stelt na goedkeuring van de Commissie zijn reglement van orde vast. Het reglement van orde waarborgt dat het WTECV zijn taken verricht met inachtneming van de beginselen van deskundigheid, onafhankelijkheid en doorzichtigheid, waarbij tegelijkertijd aan gewettigde verzoeken om eerbiediging van fiscale en zakengeheimen gevolg wordt gegeven.
  • 2. 
    Het reglement van orde voorziet met name in:
 

a)

de verkiezing van een voorzitter en vice-voorzitters van het WTECV;

 

b)

procedures voor:

 

i)

de afhandeling van verzoeken om advies;

 

ii)

de goedkeuring van adviezen onder normale omstandigheden en, in spoedeisende gevallen, volgens een versnelde schriftelijke procedure;

 

c)

de oprichting en organisatie van werkgroepen, de benoeming van voorzitters van werkgroepen en de omschrijving van hun taken;

 

d)

de notulen van de vergaderingen, met inbegrip van bijzonderheden over van het goedgekeurde advies afwijkende standpunten;

 

e)

de rol van externe deskundigen;

 

f)

de aanstelling van rapporteurs en de omschrijving van hun taken;

 

g)

de vorm en inhoud van wetenschappelijke adviezen en procedures om hun samenhang te waarborgen en te bevorderen;

 

h)

de verantwoordelijkheden en de plichten van leden van het WTECV en externe deskundigen in hun contacten met derden;

 

i)

de vertegenwoordiging van het WTECV in het Raadgevend Comité voor de visserij en de aquacultuur (RCVA);

 

j)

de deelname van leden van het WTECV aan regionale adviesraden.

  • 3. 
    Het reglement van orde wordt op de website van de Commissie bekendgemaakt.

Artikel 12

Besluiten en adviezen

  • 1. 
    Het WTECV beslist bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Besluiten en adviezen kunnen uitsluitend worden goedgekeurd indien ten minste 70 % van de leden van het WTECV zijn stem heeft uitgebracht of zich heeft onthouden.
  • 2. 
    Met redenen omklede minderheidsstandpunten worden steeds opgenomen in het advies van het WTECV, met vermelding van de naam van de leden die deze standpunten hebben ingenomen.
  • 3. 
    Adviezen van het WTECV worden onverwijld en met eerbiediging van zakengeheimen op de website van de Commissie bekendgemaakt.

Artikel 13

Onafhankelijkheid

  • 1. 
    Leden van het WTECV worden op persoonlijke titel benoemd en externe deskundigen worden op persoonlijke titel uitgenodigd. Zij mogen hun bevoegdheden niet delegeren.
  • 2. 
    Leden van het WTECV en externe deskundigen handelen onafhankelijk van de lidstaten en van belanghebbenden. Zij leggen een verklaring af waarin zij zich ertoe verbinden te handelen in het openbaar belang en een verklaring waarin zij aangeven of zij al dan niet belangen hebben waarvan zou kunnen worden geoordeeld dat zij aan hun onafhankelijkheid afbreuk doen. Deze verklaringen worden schriftelijk gedaan en zijn openbaar. De leden van het WTECV leggen de verklaringen jaarlijks af.
  • 3. 
    Leden van het WTECV en externe deskundigen maken op elke vergadering van het WTECV en van de werkgroepen de specifieke belangen kenbaar waarvan zou kunnen worden geoordeeld dat zij aan hun onafhankelijkheid met betrekking tot de agendapunten afbreuk doen.

Artikel 14

Vertrouwelijkheid

  • 1. 
    Leden van het WTECV en externe deskundigen mogen inlichtingen die hun naar aanleiding van de werkzaamheden van het WTECV of een van de werkgroepen ter kennis zijn gekomen, niet openbaar maken, met uitzondering van de adviezen van het WTECV.
  • 2. 
    Indien de Commissie het WTECV meedeelt dat het gevraagde advies vertrouwelijk is, zijn bij de betrokken vergadering uitsluitend leden van het WTECV en vertegenwoordigers van de Commissie aanwezig.

Artikel 15

Secretariaat van het WTECV

  • 1. 
    De Commissie voert het secretariaat van het WTECV en zijn werkgroepen.
  • 2. 
    Het secretariaat zorgt voor technische en administratieve bijstand en coördinatie ten behoeve van de efficiënte werking van het WTECV en organiseert de vergaderingen van de werkgroepen.
  • 3. 
    Indien nodig zorgt het secretariaat voor de coördinatie van de activiteiten van het WTECV en van de werkgroepen met die van andere communautaire en internationale organen.

Artikel 16

Slotbepalingen

  • 1. 
    Besluit 93/619/EG wordt ingetrokken.
  • 2. 
    De leden van het WTECV die overeenkomstig artikel 1 van Besluit 93/619/EG zijn benoemd, blijven in functie als leden van het bij dit besluit ingestelde comité totdat overeenkomstig artikel 3 van dit besluit nieuwe leden zijn benoemd.
  • 3. 
    Het bepaalde in artikel 5 is van overeenkomstige toepassing bij het verstrijken van de ambtstermijn van de in lid 2 bedoelde leden.
  • 4. 
    Besluit 93/619/EG wordt ingetrokken vanaf de datum van de eerste vergadering van het bij dit besluit ingestelde comité.

Gedaan te Brussel, 26 augustus 2005.

Voor de Commissie

Joe BORG

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE

VERGOEDINGEN

Voor hun deelname aan de werkzaamheden van het WTECV ontvangen leden van het WTECV en externe deskundigen de volgende vergoedingen:

 

Deelname aan vergaderingen van het WTECV en werkgroepen

 

(EUR per volledige dag)

 

Vergadering WTECV

Werkgroepen

Voorzitter

300

300

Vice-voorzitter (1)

300

0

Overige aanwezigen

250

250

Wanneer de deelname beperkt blijft tot een voor- of namiddag, bedraagt de vergoeding 50 % van de vergoeding voor een volledige dag.

 

Verslagen

 

(EUR)

 

Adviezen van het WTECV tijdens plenaire vergaderingen of per correspondentie (2)

Verslagen met achtergrondinformatie (3) ter voorbereiding van vergaderingen van het WTECV of werkgroepen

Rapporteur

300

300 (4)

 

  • (1) 
    Uitsluitend aanwezig bij vergaderingen van het WTECV
  • (2) 
    De vergoeding wordt betaald bij de voltooiing van een advies.
  • (3) 
    Samenvattingen, onderzoeken en achtergrondinformatie.
  • (4) 
    De vergoeding wordt betaald voor een periode van maximaal 15 dagen op basis van de termijnen die de Commissie in haar voorafgaande schriftelijke overeenkomst heeft vastgesteld. De Commissie kan het aantal dagen evenwel verhogen indien zij dit nodig acht.
 

2.

Verwante dossiers

 
 

3.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.