Sloveense voorzitterschap luidt Europees Jaar van de interculturele dialoog in - Hoofdinhoud
2008 is het Europees Jaar van de interculturele dialoog. Het Europees Jaar zal op 7 en 8 januari 2008 worden gelanceerd door Slovenië, als voorzittend land van de EU, in samenwerking met de Europese Commissie. Deze gebeurtenis markeert ook het begin van het voorzitterschap van de EU van Slovenië, dat de eerste nieuwe lidstaat is die deze rol op zich neemt.
De interculturele dialoog is ook een prioriteit voor het Europees Parlement. Het mandaat van voorzitter Hans-Gert Pöttering wordt gekarakteriseerd door de nadruk op het ontmoeten van minderheidsgroepen en een grote verscheidenheid aan gemeenschapsleiders, godsdienstige en culturele leiders. De Voorzitter zal de openingsceremonie op uitnodiging van de Sloveense premier, Janez Jansa, bijwonen. De Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zal wegens ziekte niet aanwezig kunnen zijn.
Het tweedaagse programma zal uit twee delen bestaan: een grote openingsceremonie en een conferentie met als titel: Interculturele Dialoog als Fundamentele Waarde van de EU waarbij cultuur, media, onderwijs en economische ontwikkeling op de agenda staan. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Primorska (Slovenië).
2008: Het Europese Jaar van de interculturele dialoog
Het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog is in het leven geroepen als manier voor alle ingezetenen van de EU om met een meer open maar ook complexe culturele omgeving om te gaan, waarin verschillende culturele identiteiten en geloven naast elkaar bestaan op zowel nationaal als Europees niveau. Daarnaast wordt de interculturele dialoog als een kans gezien om aan een diverse en dynamische maatschappij deel te nemen en er van te profiteren, niet alleen in Europa maar in de hele wereld.
De interculturele dialoog moet ook, vooral onder jongeren, een vorm van actief burgerschap bevorderen dat open is, culturele diversiteit eerbiedigt en dat is gebaseerd op de gemeenschappelijke waarden in de EU. Tot slot wordt in dit Europees Jaar de bijdrage benadrukt van verschillende culturen aan de manieren van leven in de lidstaten.
Activiteiten in het kader van de interculturele dialoog
Er zullen bijeenkomsten worden gehouden om de doelstellingen van het jaar te bereiken met de nadruk op onderwijs aan burgers erop gericht om andere mensen en hun verschillen te waarderen. Verder zullen er verschillende informatiecampagnes worden gehouden om de belangrijkste boodschappen te verspreiden, vooral onder jonge mensen en kinderen, en er zullen een aantal studies worden uitgevoerd op EU- en op nationaal niveau.
Het uiteindelijke doel van het programma is om tot een voortdurend proces van interculturele dialoog te komen, een proces dat dus verder zal reiken dan het jaar 2008. Op deze manier is de interculturele dialoog een deel van de bredere strategische prioriteiten van de EU om culturele diversiteit in Europa te bevorderen, om een actief Europees burgerschap aan te moedigen, om aan gelijke kansen en non-discriminatie bij te dragen en om samenwerking en grotere samenhang, die op de gemeenschappelijke waarden in de EU is gebaseerd, te benadrukken.
Het Sloveense voorzitterschap
In de eerste helft van 2008 zal Slovenië voor het eerst het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich nemen. Slovenië is de eerste nieuwe lidstaat die het voorzitterschap op zich neemt. Het volgt Portugal en Duitsland op, die vorig jaar Voorzitter waren.
De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel, zei: "De Europese Unie heeft aanmoediging, energie, dialoog, openheid en zoveel mogelijk vrienden en partners nodig. Voor een periode van zes maanden zal Slovenië in het middelpunt van de belangstelling en in het centrum van ontwikkelingen in de wereld staan. Dit is bemoedigend."
De belangrijkste prioriteiten van het Sloveens voorzitterschap zijn: De toekomst van de Unie en de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon; Lancering van de nieuwe Lissabonstrategie; Klimaat en energie; Het versterken van het Europese perspectief van de Westelijke Balkan; Het bevorderen van de dialoog tussen culturen, geloven en tradities in de context van het Europese Jaar van de interculturele dialoog. U kunt meer te weten komen over het Sloveens voorzitterschap en het Europees Jaar van de interculturele dialoog via de links hieronder.
Meer over ...