Voor een gezonder leven: mediterraan dieet

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2008.

Zwaarlijvigheid is met name onder kinderen een groeiend probleem in Europa i. Om dit tegen te gaan moeten we terugvallen op oude tradities, zo zeggen aanhangers van een mediterraan dieet. In een recente hoorzitting bespraken leden van de landbouwcommissie de voordelen van het dieet in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog.

Volgens Maria Dolores Rubio, adviseur van het voorzitterschap van de Spaanse provincie La Rioja, “bewijzen studies dat het mediterrane dieet helpt de risico’s op alle hart- en vaatziekten, Alzheimer en kanker te verminderen. Spanjaarden, Italianen en Fransen leven bijvoorbeeld langer. "

Wijn: goed voor u?

Volgens Lluis Serra Majem, voorzitter van de Mediterranean Diet Foundation, zijn vis, brood, walnoten, vers fruit, gedroogd fruit, groenten en olijfolie cruciaal voor een gezonde levenswijze.

Rubio is verder van mening dat specerijen en kruiden als alternatief voor zout kunnen gelden en dat wijn door middel van een matige consumptie van groot nut kan zijn: “Neem echter dagelijkse niet meer dan 1 (vrouwen) of 2 glazen (mannen)."

"Vecht tegen chemische levensmiddelen!"

De Italiaanse chef-kok Alfonso Iaccarino gaf op de hoorzitting aan dat we “terug naar de natuur moeten met eenvoudiger voedsel en oude tradities. We moeten vechten tegen chemische levensmiddelen!”

Iedereen was het er verder mee eens dat er op scholen beter voorgelicht zou moeten worden over een gezonde levensstijl.

Neil Parish (UK), voorzitter van de landbouwcommissie, liet echter weten dat “als heel Europa het mediterrane dieet gaat volgen, er niet genoeg vis zal zijn. Het is belangrijk om een verband tussen voedingsmiddelen in Europa te waarborgen. Noord-Europa zou meer vis en olijfolie moeten eten, Zuid-Europa meer vlees."  

Mediterraan dieet - probeer het uit!

De volgende recepten werden ons geopenbaard door Alfonso Iaccarino (“gezond, eenvoudig en heerlijk”):

Pizza:

  • deeg te koop in elke supermarkt
  • verse tomaten
  • olijfolie
  • mozzarella
  • basilicum 

Pasta:

  • kook sperziebonen met wortels, selderij, uien en knoflook in olie
  • voeg tomaten en water toe
  • kook het gedurende 10 minuten
  • voeg vervolgens gekookte pasta toe en begeleid het met een halve glas rode wijn

REF.: 20081027STO40642