Brief van het lid Brinkman over vervolg op de initiatiefnota van het lid Brinkman - De Antillen... Maffia binnen het Koninkrijk?

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 31506 - Antillen ... Maffia binnen het Koninkrijk?.

1.

Kerngegevens

Officiële titel De Antillen... Maffia binnen het Koninkrijk?; Brief van het lid Brinkman over vervolg op de initiatiefnota van het lid Brinkman 
Document­datum 16-12-2008
Publicatie­datum 20-12-2008
Nummer KST126098
Kenmerk 31506, nr. 3
Van Staten-Generaal (SG)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 506

De Antillen... Maffia binnen het Koninkrijk?

Nr. 3

BRIEF VAN HET LID BRINKMAN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2008

Hierbij biedt de PVV u het vervolg aan over de stand van zaken van de corruptie op de Antillen. Wat betreft de uitgangspunten, doel en opzet van deze nota verwijs ik graag naar de eerder ingediende nota: «De Antillen... Maffia binnen het Koninkrijk?».

De situatie in de West is er niet veel beter op geworden sinds juni dit jaar, na de presentatie van mijn eerste nota over de corruptie op de Antillen. De meldingen aangaande verregaande vorm van zelfverrijking, corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek komen als een tsunami over de Antilliaanse maatschappij heen en beperkt zich helaas niet alleen tot de kust. Van belang hierbij is de houding van de Nederlandse regering. Zij stelt telkenmale dat zij geen doorzettingsmacht heeft en de Antilliaanse of Arubaanse regering hierover enkel kan aanspreken. Artikel 43 van het Statuut bepaalt echter dat «goed bestuur» wel degelijk een Koninkrijks-aangelegenheid is en derhalve in bijna alle genoemde zaken de regering doorzettingsmacht heeft.

De in de nota benoemde zaken getuigen van een ongekende arrogantie en brutaliteit richting de Nederlandse belastingbetaler. Vaak spelen de Antilliaanse en Arubaanse corrupte politici en bestuurders de vermoorde onschuld indien zij politiek of via de media worden aangesproken op deze corruptiegevallen. Deze houding geeft de mate aan van de ver doorgevoerde corruptie in de maatschappij van de Antillen en Aruba. Exemplarisch hierbij zijn de corruptiegevallen van de commissioner Buncamper-Molanus van Sint Maarten en de commissaris van politie, Derrick Holliday. Zelfs een veroordeling van laatstgenoemde betekent tot op de dag van vandaag nog niet dat deze hoge politieman zal worden ontslagen. Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen David Dick heeft hier nog geen stappen voor ondernomen. Onbegrijpelijk!

Een ongekend dieptepunt in deze nota is de uitlating van de minister van Justitie Croes van Aruba. Hij stelt dat politiechef Jan van der Straten en Paul van der Sloot, de vader van Joran van der Sloot, zeer goede vrienden

van elkaar zijn en dat deze politiechef als leider van het onderzoek inzake de verdwijning van Natalee Holloway, het onderzoek naar Joran van der Sloot, als betrokkene bij die verdwijning, bewust de eerste 10 dagen heeft getraineerd. De uitlatingen die nu, ruim drie en half jaar na de verdwijning van Natalee Holloway, door minister Croes zijn geuit werpen natuurlijk allerlei inhoudelijke vragen op. Indien deze beweringen waar zijn zou het gehele onderzoek inhoudelijk moeten worden heropend. Daarnaast is de enkele uitlating van Croes verwerpelijk, omdat hij hier kennelijk zo lang mee heeft gewacht. De PVV is geen voorstander van een door Aruba geïnitieerd onderzoek. In een dergelijke maffia cultuur zou Nederland een onderzoek op zich moeten nemen in de vorm van een onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Derhalve worden de volgende complementaire aanbevelingen in deze 2e

nota geformuleerd:

– Maak gebruik van de doorzettingsmacht door gebruik te maken van artikel 43 van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden bij constatering van gevallen van zelfverrijking, corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek.

– Initieer een inhoudelijk onderzoek door een Nederlandse rechercheafdeling, mogelijk in samenwerking met de Rijksrecherche, naar de verdwijning van Natalee Holloway, waarbij met name de onderzoeksvragen rond de rol van Paul van der Sloot en de politiechef Jan van der Straten worden onderzocht.

– Initieer een procedureel onderzoek door de Rijksrecherche, mogelijk in samenwerking met een Nederlandse rechercheafdeling, naar de recherchebeslissingen gedaan tijdens de eerste tien dagen van het rechercheonderzoek inzake de verdwijning van Natalee Holloway, waarbij met name de rol van Paul van der Sloot en de politiechef Jan van der Straten, nader worden onderzocht.

Brinkman

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Overzicht van de bijgevoegde krantenartikelen1

Corruptie/Nepotisme/Vriendjespolitiek Augustus-November 2008

A1:

Naar aanleiding van negatieve publicaties in de pers, namelijk, dat hij betrokken is geweest bij clandestiene of onoirbare transacties, heeft Jason Debrot ontslag genomen als trader/advisor van Curoil N.V., hij stelt dat zijn ontslag geen erkenning van schuld is. Hij wordt later aangeklaagd (B1)

B1:

Gedeputeerde Rhuggenaath dreigt af te treden als Franklin Sluis benoemd wordt tot directeur van de lokale Dokmaatschappij. Dit omdat Sluis in het verleden een voorwaardelijke straf heeft ontvangen voor het vervalsen van documenten en omdat hij geen ervaring heeft in de branche.

C1:

Ivar asjes is vorig jaar op voordracht van de FOL benoemd tot plaatsvervangend directeur bij Selikor. Diverse personeelsleden zijn daarna een rechtszaak gestart en hebben deze gewonnen. Asjes stuurt nu dreigbrieven met de boodschap dat hij de baan wil krijgen omdat hij anders de leden van RvC van Selikor alsook van StIP persoonlijk aansprakelijk zal stellen.

C2:

Bij de Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting is Lionel Janga als waarnemend hoofd van dienst aangesteld. Dit is gebeurd zonder advies van de diensthoofd en van de afdeling personeelszaken.

C3:

Anthony Godett krijgt als president-commissaris van UTS onterecht een

toelage. Hij heeft als gedeputeerde ook UTS in zijn portefeuille. Deze

stapeling is verboden en hij wordt daar door de gezaghebber op gewezen.

In zijn reactie hierop beschuldigd hij een vakbondsleider van fraude met

telefoonkastjes.

C4:

De aanstelling van Gerrit Schotte (MAN) als afdelingshoofd facilitaire zaken wordt door de rechter in een tussenvonnis (er zijn twee mensen aangesteld) in felle bewoordingen een politieke benoeming genoemd.

D1:

Norbert George (DP) wil nadrukkelijk weten van het Bestuurscollege waarom de volgende personen in de Raad van Commissarissen van Curoil zitten: Jesus (echtgenoot van gedeputeerde Zita Jesus-Leito), Dave-laar (broer van gedeputeerde Humprey Davelaar), Pieternella (echtgenoot van een PNP-kopstuk) en Rach (een KNO-arts die nummer 20 was op de PAR-lijst voor de laatst gehouden verkiezingen).

D1:

De gedeputeerde van Cultuur Alcalá-Wallé stelt op de suggestie dat diensthoofden en andere topambtenaren de verschillende petten die ze in het leven mogen dragen onvoldoende weten te scheiden met «ik weet hoe zaken er aan toe gaan in de praktijk».

F1:

Commissioner Maria Buncamper-Molanus van St. Maarten is afgetreden vanwege corrupte handelingen en belangenverstrengeling. Zij zal later weer gewoon aantreden als commissioner. (I1) (I2) (I3) (L1)

F2:

De directeur van Brasami, Marcel Pinedo is op non-actief gesteld naar aanleiding van vele klachten over seksuele intimidatie, pesterijen, bevoordeling, illegale reizen en verdwenen geld.

G1:

De ondervoorzitter van de Raad van Advies Frank Kunneman is tevens advocaat binnen Van Epe Kunneman VanDoorne en is lid van de Raad van Commissarissen van de Maduro & Curiels’s Bank en van overheidsbedrijf Aqualectra. Hij geeft zelf aan dat er discussie over mogelijke belangenverstrengeling en onverenigbaarheid van functies kan plaatsvinden. (I4)

G2:

Minister Duncan van St. Maarten stelt dat voortaan ook de Island Council (en dus niet alleen de Executive Council) een stem moet hebben in het aanstellen van bestuurders van Overheids-nv’s.

H1:

De hoge politiefunctionarissen, Chief Commissioner Derrick Holiday en Police Inspector Alfred Marsdin staan terecht voor fraude en corruptie. Holiday wordt veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf (suspended) en een boete van 10 000 NAF.(Y1)

J1:

Waarnemend gezaghebber van Bonaire Eugene Abdul dient zijn ontslag in omdat hij op Bonaire krachten «waarneemt die de democratie vertrappen en waaraan hij geen medewerking wenst te geven».

K1:

De Jaarrekeningen van het eiland St. Maarten over de periode van 2002– 2005 zijn afgekeurd door de ARNA (Algemene Rekenkamer Nederlandse Antillen) omdat er teveel tekortkomingen zijn, waaronder leningen die in strijd met de wet zijn aangegaan.

K2:

Tijdens een bijeenkomst van de Centrale Commissie van de Staten beticht PAR-Statenlid Glenn Sulvaran de oppositie ervan «betaald te worden om tegen alles te zijn»

M1:

Malaki Eddine, dochter van zakenman en VBC-bestuurslid Piet Edinne is

verdachte van drugssmokkel en het witwassen van crimineel geld.

N1:

14 van de 20 medewerkers van de Milieudienst hebben een brief gestuurd naar de verantwoordelijke gedeputeerde over incompetente leiding en vele andere klachten waaronder discriminatie, onderwaardering en voorkeursbehandeling.

O1:

Sommige leden van de Executive Council van St. Maarten willen dat de Hoofd van het Island Labour Department Rafael Boasman aftreed omdat hij volstrekt incompetent is. Hij is tevens ook directeur van TelEm, het telecommunicatiebedrijf van St. Maarten. Bronnen melden dat Buncamper-Molanus hem niet kwijt wil omdat hij te waardevol is tijdens verkiezingen. Hij was namelijk haar campagneleider. (R1)

O2:

Uit een rapport van de SOAB van juli 2008 blijkt dat geen van de 539

benoemingen die bij het eilandgebied Curac¸ao gedurende de periode

van januari 2003 tot en met juni 2007 volgens de geldende regels en procedures heeft plaatsgevonden.

P1:

Waarnemend directeur van FTS, Raymond Mathilda is geschorst omdat er onregelmatigheden geconstateerd waren bij de FTS. Hij was daar geplaatst op voordracht van FOL-Eilandsraadslid Renfred Rojer die daar directeur is.

P2:

Volgens de Algemene Rekenkamer is het subsidiebeleid van de centrale

overheid nog steeds niet wettelijk op orde gebracht. Ook is onduidelijk of

de Directie Financiën controle uitvoert op instellingen die subsidie

ontvangen.

Q1:

FOL-gedeputeerde Anthony Godett geeft als gedeputeerde voor infrastructuur een kavel in een woningbouwproject aan de topsporter Churandy Martina. Hier staat verder niets tegenover.

S1:

Bij de stichting WNK is een bedrag van 700 000 NAF verdwenen. Dat is waarschijnlijk gebeurd in de periode waarin onverwachts een nieuwe directeur is aangesteld. Deze directeur is voormalig PLKP- en later MSL-Eilandsraadslid César Prince.

T1:

Staatssecretaris Smart-Berkel is gevraagd om af te treden omdat er een fraudeonderzoek naar haar loopt, dit zal zij later doen en eervol ontslag krijgen. (U2)

U1:

Bij de Dienst Communicatie en Voorlichting is een gespannen situatie ontstaan. De diensthoofd die op voordracht van FOL in 2007 op een controversiële wijze was benoemd, Maria Nita, zou tijdelijk worden aangesteld. Inmiddels heeft zij niets meer dan gedaan dan haar handtekening zetten onder stukken. De persoon die dit aan de kaak stelt, Humprey Josefa, wordt na 24 jaar trouwe dienst per direct op non-actief gesteld.(V1)

W1:

In St. Maarten staan een medewerker van de gevangenis en een medewerker van het politiebureau voor de rechter vanwege valsheid in geschrifte en het verduisteren van immigratiepapieren.

W2:

De Eilandsraad van St. Maarten houdt een speciale raadsvergadering over «het niet-transparante en onregelmatige beleid» van gedeputeerde van Algemene en Constitutionele Zaken Zita Jesus-Leito.

X1:

Oud-directeur Fitzroy Dorand van de directie Scheepvaart en Maritieme

Zaken is terecht ontslagen omdat hij zijn eigen bedrijf had voorgetrokken.

X2:

De benoeming van Darwin Gregg als president-commissaris van de Post

N.V. op last van de destijds regeringspartij FOL is nietig, zo concludeert de

rechtbank.

X3:

De leider van de People’s Progressive Alliance (PPA) op St. Maarten, Gracita Arindell, wordt door de overheid betaald als ambtenaar maar heeft geen functie of kantoor. Toch heeft zij in de afgelopen 7 maanden, op kosten van de overheid, voor 11 000 NAF gebeld.

X4:

Medewerkers van de University of St. Martin klagen in een brief gericht aan Wescott-Williams over het in dienst nemen van familie en vrienden, het geen informatie verstrekken aan werknemers over belangrijke veranderingen bij het instituut en het passeren van gekwalificeerd personeel voor topfuncties door het bestuur van de universiteit.

Z1:

Lt. Gouverneur van St. Maarten, Franklin Richards, heeft ruzie met zijn ambtenaren over welke rekeningen wel en welke rekeningen niet worden betaald door de overheid. Later wordt besloten dat al zijn rekeningen op door het Eiland betaald zullen worden. (CC2)

Z2:

Ernstige onregelmatigheden worden geconstateerd bij woningbouw-stichting FKP, er zijn dubieuze aanbestedingen, projecten blijken niet afgerond en er worden geen bouwactiviteiten verricht terwijl dat wel zou moeten gebeuren.

AA1:

Het Bestuurscollege Bonaire sommeert het notariskantoor van Maarten Maartense om onmiddellijk te stoppen met het passeren van aktes waarbij onbebouwde erfpachtgronden zonder toestemming van de overheid worden overgedragen aan een derde partij. De notaris reageert hierop dat het bestuurscollege geen zeggenschap heeft en natuurlijk alleen maar bezorgd is dat ze hun vriendjes geen lappen grond kunnen geven, want economische eigendomsoverdracht gaat boven vriendjespolitiek.

BB1:

Uit een rapport over problemen bij de Universiteit Nederlandse Antillen

blijkt dat er een machtsstrijd woedt die wordt gevoerd met alle denkbare

machtsmiddelen.

CC1:

Bij gedeputeerde Louis Laveist van St. Maarten wordt huiszoeking gedaan. Hij wordt 8 dagen vastgehouden op verdenking van fraude en zijn rechtszaak zal begin volgend jaar beginnen. (EE1)

CC3:

Een aantal leden van de Island Council van St. Maarten zijn boos dat ze na de orkaan Omar door marechaussee werden gestopt bij check-points en niet werden doorgelaten toen ze vertelden dat ze parlementariërs waren. Graag willen ze speciale pasjes en nummerplaten die ze altijd doorgang geven. Ook stelt Marlin dat het normaal is om op het vliegveld Island Council Members niet te controleren en dat zulks in Nederland ook zeker de gang van zaken is.

DD1:

De Curac¸aosche Dok Maatschappij (overheids-nv) heeft een boete van 80 miljoen dollar gekregen van een rechtbank in Miami omdat zij twee Cubanen als slaven heeft behandeld. Deze slaven moesten werken voor 16 dollar per maand. CDM had zeker honderd Cubanen in dienst.

FF1:

Er wordt een onderzoek verricht naar het Analytisch Diagnostisch Centrum omdat er klachten zijn over zogenaamd «grof taalgebruik en leugenachtig optreden» van de directeur. Ook zou personeel tegen de regels in zijn aangetrokken.

GG1:

Het eilandgebied Curac¸ao heeft voor 1 miljoen gulden twee brandweerwagens besteld in 2005. het bedrag is al wel betaald, maar de wagens zijn nooit geleverd. Het is niet duidelijk wat er met het geld is gebeurd en waar de wagens blijven.

GG2:

Het Bestuurscollege van Curac¸ao heeft 10 miljoen gulden in de begroting staan die worden gedekt door een zogenaamde «players tax». De wetgeving is hier nog niet voor klaar, dus de dekking is nog niet in orde.

HH1:

Volgens oud-gedeputeerde Ivar Asjes is de benoemingsprocedure van de

huidige directeur van Selikor niet volgens de regels van Good Governance

gedaan.

II1:

De gedeputeerde die belast is met Curac¸ao Ports Authority, Eugene Rhug-genaath, ontkend dat hij directeur wil worden van CPA, hij stelt dat dit zou indruisen tegen alle ethische regels en de regels van goed bestuur. Wel is hij nog steeds president-commissaris van CPA!

II2:

NPA-raadslid Aldebert Rooijer stelt dat het een publiek geheim is dat aandeelhouders en commissarissen geen grip hebben op dienstreizen van directieleden van overheids-nv’s.

KK1:

De president van de St. Maarten Nation Building Foundation zet zijn vraagtekens bij de vele dozen die Commissioner Maria Buncamper-Molanus heeft weggehaald uit haar kantoor nadat ze tijdelijk ontslag had genomen. Hij wijst op de rechtszaak die loopt tegen Laveist.

LL1:

Minister Ersilia de Lannooy van Financien, partijleider van de PNP heeft van een aantal Curac¸aose radio- en televisiejournalisten hun reis en verblijf in een vijfsterrenhotel betaald, op kosten van de overheid.

LL2:

De ARNA (Algemene Rekenkamer Nederlandse Antillen) heeft bij drie gelegenheden gewaarschuwd voor mogelijke politieke invloeden bij benoemingen van leden van de Rekenkamer na de aanstaande staatkundige wijzigingen.

LL3: FOL-raadslid/gedeputeerde Anthony Godett heeft tijdens de begrotingsbehandeling vragen aan zichzelf gesteld, hij is namelijk eilands-raadslid en gedeputeerde en kan dus vragen aan zichzelf stellen. Hierbij legde hij als raadslid ook een verzoek neer voor een standbeeld voor zijn vader, wijlen Wilson «Papa» Godett.

MM1:

Minister Croes van Justitie van Aruba meldt dat het onderzoek naar de

verdwijning van Natalee Holloway in het begin van het onderzoek ernstig

is gehinderd door de politiechef van Aruba en leider van het onderzoek Jan van der Straten omdat hij zijn vriend Paul van der Sloot had willen helpen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.