Een frisse start, maar niet voor het CDA - Hoofdinhoud
Deze week keerde de Tweede Kamer officieel terug van reces. Een nieuw jaar, een frisse start zou je zeggen. Helaas niet voor het CDA. Die partij greep de eerste week meteen al weer aan om in haar traditionele gezinspolitiek terug te vallen. Onderwerp dit keer: het paspoort voor kinderen.
Wat is er aan de hand? Tot nu toe konden kinderen tot hun zestiende jaar worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Dat kost slechts 8,50 euro. Dat gaat echter veranderen. Door nieuwe Europese regels moet iedereen straks een eigen paspoort hebben. En dat kost ruim 50 euro. Nu wil het CDA niet dat gezinnen met kinderen daardoor op veel extra kosten gejaagd worden. De partij eiste donderdagmorgen op de voorpagina van De Telegraaf dat het kabinet maatregelen neemt om die kosten voor gezinnen terug te brengen.
’s Middags bij het debat vroeg ik CDA-woordvoerder Richard Knops waar ze dachten het geld hiervoor vandaan te halen, want de partij is niet van plan er extra geld voor uit te trekken. Daar ging hij niet over, zei Knops.
Ik zag de bui alweer hangen. Kostenbesparingen op paspoorten zijn namelijk niet mogelijk, omdat paspoorten tegen de kostprijs worden verstrekt. Dus als gezinnen met kinderen gecompenseerd moeten worden, kan dat alleen maar door alleenstaanden, ouderen en gezinnen zonder kinderen mee te laten betalen. Zij draaien dan dus op voor de kosten van kinderpaspoorten.
Volgens Knops kosten de Europese regels gezinnen straks honderden euro’s. Maar als zijn plannen doorgaan, kosten de regels alleenstaanden en samenwonenden zonder kinderen straks honderden euro’s. Dat noem ik onevenwichtige lastenverzwaring. Het CDA wil alleenstaanden opnieuw de rekening laten betalen voor hun traditionele gezinspolitiek.
Dat Knops in de media zo’n grote broek aantrok, verbaasde mij overigens. Het is vreemd dat het CDA zich hier in de Tweede Kamer hard voor maakt en Brussel de schuld geeft, want de CDA-Europarlementsfractie heeft hier nota bene zelf mee ingestemd. Bovendien is het door de Nederlandse regering, waaraan ook het CDA deelneemt, gesteund.
Maar het belangrijkste is dat alleenstaanden, maar ook ouderen en gezinnen zonder kinderen, opnieuw de dupe dreigen te worden van de gezinspolitiek van dit kabinet. Dat is al te vaak gebeurd. Neem de verhoging van de kinderbijslag of de gratis schoolboeken. De overheid moet geen oordeel hebben over de manier waarop mensen hun leven inrichten. Beleid dient leefvorm-neutraal te zijn.
Meer over ...