Brief minister inzake het onderzoek naar de mogelijkheden van vorming van een Grootschalig Productiebedrijf (GPB) - Structuurverandering elektriciteitssector

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 25097 - Structuurverandering elektriciteitssector.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuurverandering elektriciteitssector; Brief minister inzake het onderzoek naar de mogelijkheden van vorming van een Grootschalig Productiebedrijf (GPB) 
Document­datum 22-01-1997
Publicatie­datum 12-03-2009
Nummer KST19246
Kenmerk 25097, nr. 2
Van Economische Zaken (EZ)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 1996–1997

25 097

Structuurverandering elektriciteitssector

Nr. 2

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

1 Ter inzage gelegd bij de afdeling Parlementaire Documentatie.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ’s-Gravenhage, 22 januari 1997

In mijn brief van 8 november jl. (25 097, nr. 1) met betrekking tot de beleidsvoorstellen voor de elektriciteitssector heb ik melding gemaakt van het onderzoek van mr. H. Langman en dr. J. Kremers naar de mogelijkheden van de vorming van een Grootschalig Productiebedrijf (GPB).

Dit onderzoek dient tevens ter uitvoering van de door uw Kamer aangenomen motie van het lid Remkes (kamerstukken II, 1995–1996, 24 525 en 22 232, nr. 16).

Inmiddels hebben de heren Langman en Kremers mij bij brief van 15 januari geïnformeerd over de door hen gevolgde weg en het tot nu toe bereikte resultaat1. Bij deze brief is een voorstel gevoegd voor de vormgeving van de Nederlandse Elektriciteitsvoorziening, dat wordt gedragen door een dertiental directeuren uit de elektriciteitsproductie en distributiesector.

Met de opstellers van het voorstel heb ik op 21 januari nader overleg gevoerd. Daarbij is mij gebleken dat het voorstel de meest begaanbare weg lijkt te zijn om te komen tot een zodanige organisatie van de sector, met de op- en inrichting van een Grootschalig Productiebedrijf, dat daarmee wordt ingespeeld op de nationale en internationale ontwikkelingen. Ik kan mij dan ook in deze benadering vinden. Ik heb daarbij wel aangegeven dat bij de verdere uitwerking goed aandacht moet worden besteed aan Europese én Nederlandse mededingingsaspecten.

Mij is gebleken dat ook de overgrote meerderheid van de aandeelhouders van de bij het voorgestelde Grootschalige Productiebedrijf betrokken ondernemingen hun steun aan dit voorstel geven. De komende tijd moet blijken of ook de resterende aandeelhouders zich bij dit positieve standpunt zullen aansluiten.

Ik geef hierbij in het kort nog eens aan wat voor mij de essentiële uitgangspunten en randvoorwaarden zijn bij de beoordeling van het nu voorliggende voorstel:

– het is voor een goede economische structuur van Nederland belangrijk dat de Nederlandse elektriciteitssector zich zodanig organiseert dat zowel nationaal als op de zich internationaliserende Europese markt sprake is van efficiënte en voldoende sterke bedrijven; dit is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de aandeelhouders van de bestaande bedrijven;

– de vorming van een grootschalig productiebedrijf acht ik de meest voor de hand liggende weg om de sector in staat te stellen deze internationale rol te spelen;

– de te kiezen uitwerking moet ook op de Nederlandse markt ruimte laten voor voldoende mededinging.

Ik ben er stellig van overtuigd dat het nu de tijd is om te komen tot de vorming van een Grootschalig Productie Bedrijf. Langer uitstel zal ons op achterstand zetten in de Europese ontwikkelingen. De geleidelijke overgang naar een Europese elektriciteitsmarkt biedt een uitgelezen kans om tijdig de noodzakelijke structurele aanpassingen van de sector tot stand te brengen. Met deze herstructurering kan naar mijn idee niet vroeg genoeg worden begonnen, mede gelet op de complexiteit van het vraagstuk en de tijd die nodig is om de beoogde positieve effecten daadwerkelijk te realiseren. De voorliggende voorstellen bieden deze kans.

Het zal duidelijk zijn dat er op basis van deze principe-overeenstemming over het GPB nog veel moet worden uitgewerkt.

Ik neem mij voor om u tijdens het overleg over stroomlijnen in februari nader te informeren over de meest actuele stand van zaken.

Uiteraard zal ik u ook van het verdere verloop van dit proces op de hoogte blijven houden.

De Minister van Economische Zaken, G. J. Wijers

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.