Europese patientendossiers en privacy

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 24 maart 2009.

Elke Europeaan heeft het recht op gezondheidszorg, in eigen land of in een ander Europees land. Voor wie op een wachtlijst staat voor een operatie, voor inwoners van een grensstreek, of voor wie een hoog gespecialiseerde behandeling nodig heeft, is dat recht soms letterlijk van levensbelang. Maar in de praktijk blijken nationale overheden en zorgverzekeraars het de burgers knap moeilijk te maken om zich in een andere Lidstaat te laten behandelen. Veel patiënten spanden rechtszaken aan bij het Europees Hof van Justitie, om hun behandeling in een ander EU land vergoed te krijgen. Het Hof heeft herhaaldelijk geoordeeld dat medische behandelingen gewoon vergoed moeten worden, op basis van vrij verkeer van personen in de interne markt.

Vorig jaar besloot de Europese Commissie om eindelijk alle rechten van patiënten vast te leggen in één Richtlijn. Die Richtlijn is nu in behandeling. Voor D66 staan de rechten van patiënten voorop. In principe moet een patiënt de vrije keuze hebben. Uiteraard kan iedereen die het geld ervoor heeft zich nu ook al laten behandelen waar hij/zij wil, al was het op de maan. Maar het gaat er nu juist om dat ook mensen die afhankelijk zijn van een zorgverzekering ook het recht hebben op de beste zorg en een vrije keuze. Elke beperking van dat recht moet goed onderbouwd worden. Dit is ook de lijn van de Europese Commissie. Maar de Lidstaten proberen allerlei beperkingen op te leggen aan de rechten van patiënten, die lang niet altijd gerechtvaardigd zijn. (ik vind het ironisch dat in de meeste landen het volkssport nummer 1 is om te klagen over het zorgstelsel, maar dat de regeringen nu in een reflex schieten van “Het is een rotstelsel, maar het is ONS rotstelsel!”).

In het Europees Parlement heb ik een aantal amendementen ingediend over privacy en over gelijke behandeling.

Als patiënten over de grens zorg halen, gaan hun medische gegevens ook de grens over. Dat is uitstekend, maar er moeten dan goede regels zijn over de bescherming van persoonsgegevens.

Ook moeten alle burgers gelijke rechten hebben. Het mag niet zo zijn dan bijvoorbeeld homo’s, transgender mensen, mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, alleenstaanden of ouderen gediscrimineerd worden als het gaat om de toegankelijkheid en de vergoeding van medische zorg in het buitenland.

Mijn amendementen op het eerste punt zijn grotendeels aangenomen, maar op het tweede punt niet. Ik zal ze weer indienen als het voorstel ter stemming komt eind april, en ik hoop op steun van de andere fracties!

De Europese Liberalen hebben een site over patientenrechten: http://www.patients-rights.eu/

Zie ook site van de Europese Commissie voor informatie: http://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/healthcare/cross-border_healthcare_en.htm