Het nieuwe Westen? Europa en de Verenigde Staten

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 14 juli 2009, 14:41.

De verkiezing van Obama leidt tot ongekend hoge verwachtingen als het gaat om de hernieuwde rol van de VS in geopolitiek. Toch moet Europa niet afwachten op de mogelijke veranderingen die vanuit Amerika komen. Europa moet vanuit krachtig eigen initiatief nieuwe transatlantische plannen op het gebied van buitenlandse betrekkingen vormgeven.

Europa moet vanuit krachtig eigen initiatief nieuwe transatlantische plannen op het gebied van buitenlandse betrekkingen vormgeven, of het nu gaat om Afghanistan of het Midden-Oosten conflict, energiezekerheid of het milieu.

Een gelijkwaardigere relatie tussen de VS en de EU is nodig om een aantal van deze urgente problemen op te lossen. In de transatlantische verhouding, maar ook in relatie tot de rest van de wereld is een sterk Europa onontbeerlijk.

De realiteit is dat zelfs als de VS en Europa samenwerken, hun gezamenlijke kracht snel afneemt. Door demografische en economische ontwikkelingen, zoals de groei van Rusland, China en India zal ‘het Westen’ in belang en slagkracht slechts afnemen de komende decennia. Deze veranderingen hebben een wezenlijke weerslag in organen als de VN en NAVO die nu al niet voldoende blijken opgewassen tegen de uitdagingen en conflicten die de wereld teisteren, of tegen energieafhankelijkheid, klimaatverandering en transnationaal terrorisme. Transatlantische samenwerking vanuit de EU is in het zoeken naar oplossingen voor grensoverschrijdende kwesties cruciaal. Betrekkingen met Rusland zullen een belangrijke rol spelen en de VS zullen zich richten op Europa en niet alleen op NAVO als het gaat om de positie van voormalige Sovjet staten als deOekraïne en Georgië, maar ook wat betreft Turkije.

Voor Europa zal het vinden van een balans tussen de omgang met de VS aan de ene kant, en met Rusland aan de andere kant een van de grootste uitdagingen blijken.

Alleen een krachtig, democratisch Europa, dat met één stem spreekt, en zowel gesprekspartner als tegenwicht is voor andere wereldspelers kan een gelijkwaardig partner zijn in de transatlantische verhouding. Het perspectief van ‘nieuwe Westen’ voor de 21e eeuw moet duidelijk vorm krijgen vanuit Europees initiatief, en moet vervolgens effectief ingebed worden in structuren en instituten.

Reageren? Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.