Gelijke behandeling moet maatschappijbreed gedragen worden, Maandag 9 februari

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 14 juli 2009, 14:41.

Het bestrijden van ongelijke behandeling of juist het bevorderen van diversiteit en pluriformiteit moet breed gedragen worden. De impact van ongelijkheid heeft namelijk zijn weerslag op de hele maatschappij, maar ook de oplossingen moeten door mannen en vrouwen worden gedragen.

Op een bijeenkomst van de Vereniging voor Vrouwenbelangen spreekt Professor Esther-Mirjam Sent, verbonden aan de Universiteit van Nijmegen. Zij legt de financiële crisis uit langs feministische lat in het kader van de bijeenkomst met de prikkelende titel: ‘Meer vrouwen, minder crisis?’

De verdeling man-vrouw en bijbehorende toegedichte eigenschappen maakt plaats voor een categorisering van 'manlijke' eigenschappen versus vrouwelijke. Het wordt opnieuw duidelijk hoe schrijnend de situatie van Nederland is als het gaat om vertegenwoordiging van vrouwelijk managers en academici.

Er komen al veel vragen uit de zaal, maar we gaan meteen door met de panel discussie. Als introductie vertel ik dat ik vanuit persoonlijke, professionele en politieke betrokkenheid aanwezig ben vanmiddag. Als aanstormend politica besef ik me goed dat ik op de schouders sta van generaties sterkte, onafhankelijke vrouwen zoals die van mijn moeder en grootmoeders. Mijn grootmoeders waren respectievelijk kostwinner en academisch geschoold. Mijn moeder is hoogleraar. Ik vertel de Vereniging Vrouwenbelangen dat ze mij aan hen doen denken, en dat er ondanks grote vooruitgang die is geboekt nog veel moet verbeteren als het gaat om gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Op Europees niveau kunnen we veel vooruitgang boeken!

Ongelijkheid of juist diversiteit moeten breed gedragen worden. De impact van ongelijkheid heeft namelijk zijn weerslag op de hele maatschappij, maar ook de oplossingen moeten door mannen en vrouwen worden gedragen.

D66 zet zich van meet af aan in voor gelijke kansen en rechten, maar ook voor de ontplooiing van het individu, bijvoorbeeld door onderwijs en de kennis economie tot speerpunten te maken, ook op Europees niveau.

In de levendige vraag en antwoord sessie leer ik meer over verdragen, belangen en zorgen als het gaat om vrouwenrechten.

Op de borrel praat ik na met een aantal van de dames. Zij hebben me geïnspireerd en nog eens doen stil staan bij de strijd die mij voor ging. Er moet een manier te vinden zijn om de energie van de aanwezige dames te verbinden aan de jongere generatie. We kunnen veel van hen leren, en, zoals nog eens duidelijk werd, de krachten bundelen. Zo moet het gaan met vrouwenrechten en zo moet het gaan met Europa. Samen staan we sterker. Na een mooie dag reis ik met de trein terug nar Amsterdam

Reageren? Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.