Belgisch voornemen tot legalisering haaks op Europese afspraken

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op maandag 20 juli 2009, 12:59.

in Nieuws

VVD verlangt tekst en uitleg van EC en Raad

Afgelopen weekend maakten de Belgische autoriteiten bekend dat zij voornemens zijn om een grote groep illegalen te legaliseren. Het zou gaan om illegalen die al vijf jaar in het land wonen, evenals werkende illegalen die er 2,5 jaar verblijven. De illegalen zouden verder het 'centrum van hun affectieve, sociale en economische belangen' in België moeten hebben.

VVD-Europarlementariërs Jeanine Hennis-Plasschaert en Hans van Baalen hebben als reactie hierop schriftelijke vragen ingediend bij Raad en Commissie:

  • 1. 
    Heeft de EC (of: Raad) kennis genomen van bovengenoemd besluit en kan de EC (of: Raad) aangeven of zij (hij) op voorhand door de Belgische autoriteiten is geconsulteerd? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Kan de EC (of: Raad) aangeven hoe zij (hij) bovengenoemd besluit beoordeelt in het kader van de 5 essentiële engagementen zoals opgenomen in het Europees migratie- en asielpact, waaronder: 'illegale immigratie bestrijden, in het bijzonder door ervoor te zorgen dat de vreemdelingen, die zich illegaal op het grondgebied bevinden, naar hun land van herkomst of naar een land van doorreis terugkeren'.
  • 3. 
    Kan de EC (of: Raad) verder aangeven hoe bovengenoemd voornemen van de Belgische autoriteiten zich verhoudt tot het besluit van de Europese Raad om niet langer tot algemene regularisaties over te gaan? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Is de EC (of: Raad) het met mij eens dat een algemene regularisatie door individuele lidstaten op geen enkele wijze bijdraagt aan een oplossing voor de onderliggende problematiek dan wel bijdraagt aan de daadwerkelijke totstandkoming van een gemeenschappelijk migratiebeleid? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Is de EC (of: Raad) het met mij eens dat een geloofwaardig beleid op het terrein van asiel en legale migratie alleen mogelijk is als illegale immigratie effectief wordt bestreden? Zo nee, waarom niet?
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert