Maandag 24 augustus 2009

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 24 augustus 2009.

Welkom terug allemaal, ik hoop dat jullie een plezierige zomer achter de rug hebben en dat de accu’s weer helemaal vol zijn om dierenleed de wereld uit te helpen.

Afgelopen week heb ik twee ‘werkstages’ gelopen bij Staatsbosbeheer. Afgelopen woensdag was ik in Westzaan en omgeving in het veenweidegebied. Een uniek moerasgebied waar de Noordse woelmuis voorkomt (dit dier komt alleen in Nederland voor). Er zijn mooie moerasbossen en als je daar doorheen loopt dan heb je het gevoel alsof je op een matras loopt. Gekke gewaarwording is het als je je realiseert dat je eigenlijk op water loopt met slechts een dunne grondlaag erboven op. We hebben gesproken over de samenwerking van Staatsbosbeheer met boeren (met name melkveehouders) met betrekking tot het weidevogelbeheer. De overheid pompt miljoenen in het weidevogelbeheer.

Men wil onder meer de Grutto beschermen. Weidevogel de gans kan echter in dit gebied simpelweg de kogel krijgen…… Ik vind het maar niks die voorkeur voor specifieke diersoorten.Het is een soort ‘postzegelen’ met diersoorten.

Gisteren was ik in natuurpark De Meinweg bij Roermond. Een prachtig gebied, echt een aanrader. Het is het enige leefgebied voor wilde zwijnen in Limburg. Ook daar zijn de afgelopen periode veel zwijnen doodgeschoten door jagers. Ik begreep van Staatsbosbeheer dat er gekeken wordt hoe er op een andere, natuurlijke manier omgegaan kan worden met de zwijnen. Terecht vind ik. Jagers zijn de laatsten die zouden mogen bepalen welke dieren, hoeveel dieren en waar dieren zich mogen bevinden. Zij hebben namelijk maar één doel: doodschieten.

Jagers zijn zeer in Limburg. De groene brigade constateert regelmatig misstanden. Zo worden er roofvogels vergiftigd (Jagers willen zo min mogelijk concurrenten in het veld, dus vinden velen dat andere predatoren zoveel mogelijk gedecimeerd worden). Dat gebeurt met een vangkooi waarin een vergiftigde, dode duif in ligt. Zodra de roofvogel de duif wil grijpen klapt de kooi dicht. Het is ontzettend moeilijk om de dader te pakken te krijgen. Daarbij komt dat het volgens de wet niet verboden is om vallen in huis te hebben. Als je ze maar niet gebruikt. Ongelooflijk!

Heb verder ook nog de Maasplassen bij Roermond bezocht. Daar struikel je over de hengelaars. Ik heb begrepen dat als een terreineigenaar (in dit geval Staatsbosbeheer) eenmaal de wateren heeft verhuurd aan een hengelsportvereniging, het huurcontract niet meer opgezegd kan worden! Te gek voor woorden. Ik ga proberen daar zo snel mogelijk een einde aan te maken.