Een kat in het nauw maakt rare sprongen - Hoofdinhoud
Dit was de week van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Het kan niemand ontgaan zijn. Wat een heftig weekje is het geworden. Alleen al door de wijze waarop de Algemene Politieke Beschouwingen verliepen. Minister-president Balkenende was inderdaad niet in vorm, maar de wijze waarop hij werd aangevallen door enkele oppositiepartijen was ongekend. Het maakt goed duidelijk in wat voor klimaat we op dit moment leven. En een partij als de VVD laat zien dat ze door tegenvallende peilingen wel volledig in het nauw zit. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Rutte kan erover mee praten.
Het kabinet heeft deze week bekend gemaakt in de komende maanden te onderzoeken welke verdere maatregelen er nog nodig zijn. Daar is door een aantal partijen de conclusie aan verbonden dat er nu niets gebeurt en dat alles naar de toekomst wordt doorgeschoven. Natuurlijk is dat niet waar. Er is in het afgelopen maanden al veel gedaan en besloten.
Allereerst heeft het kabinet daadkrachtig opgetreden in de richting van de banken en financiële instellingen. Als dat niet gebeurd was, had dat grote gevolgen gehad. Ook voor burgers die voor hun financiële handelen en kredieten afhankelijk zijn van banken. Om over hun spaargeld nog maar even te zwijgen.
Daarnaast is er gewerkt aan een omvangrijk investeringsakkoord. Dat is nodig om de economie nog wat op gang te houden en werkgelegenheid vast te houden. In totaal is daar ca. 6 miljard euro voor uitgetrokken. De gemeenten en provincies hebben daar nog een 1,5 miljard aan toegevoegd. Het buiten de financiële kaders houden van de ww betekent ook nog eens een extra miljardeninvestering.
We hebben heel bewust besloten om in tijden van crisis niet te bezuinigen. Nu bezuinigen lijkt vanwege de oplopende tekorten wel noodzakelijk, maar is economisch erg slecht. De crisis zal daardoor alleen nog maar verder verdiept worden en het zal langer duren om er bovenop te komen. Ook in de landen om ons heen maakt men die keuze. Iedereen heeft geleerd van financiële crises uit de vorige eeuw waar deze fout wel gemaakt is. Nou ja, iedereen? Mark Rutte en zijn VVD isoleert zich van iedereen en elke economische rationaliteit door nu wel flink te willen bezuinigen.
Uiteraard zijn de snel oplopende tekorten en schulden wel een zorg. Daarom is al voor de zomer door het kabinet besloten voor ca. 10 miljard euro aan houdbaarheidsmaatregelen te nemen. Daar hoort ook het besluit over verlenging van de AOW en de aanpak van het eigen woningforfait van woningen boven een miljoen euro bij. Ook heeft het kabinet al een bezuinigingspakket van 1,8 miljard euro voor 2011 ingevuld dat zal worden uitgevoerd als de economie zich weer verbeterd heeft. Is dat niet het geval, dan zal datzelfde bedrag gebruikt worden voor investeringen.
Mede vanwege de meest recente, nog slechtere financiële en economische cijfers (informatie van de laatste weken) is duidelijk geworden dat er nog wel iets meer nodig is. We hebben het namelijk over jaarlijkse tekorten van ca. 35 miljard euro. Ik vind het niet meer dan logisch dat het kabinet keuzen die over zulke bedragen gaan zorgvuldig wil voorbereiden. Dan is een periode van een half jaar zelfs nog erg snel. En we hébben die bedenktijd. In 2010 gaan we namelijk vanwege de eerder genoemde economische redenen nog niets doen. In plaats van af te geven op dit proces, kunnen partijen daar beter daarbij aanhaken. Dat biedt ook mogelijkheden eigen keuzen daarbij in te brengen.
Ik heb tijdens de Algemene Beschouwingen de positie van de ChristenUnie in dit proces duidelijk gemaakt. Ook heb ik nog een aantal andere zaken aan de orde gesteld. Ik verwijs daarbij nu maar naar de uitgesproken teksten. Zie onder andere onze inbreng in eerste termijn en de toelichting op onze motie in tweede termijn.
Ik kom nog even terug op de opstelling van de VVD. Dat zit me hoog. Zo ken ik de liberalen namelijk niet. Ik ben al jaren actief in de politiek. VVD-ers ken ik als zeer betrouwbare politici. Altijd bereid om verantwoordelijkheid te nemen. Ook als het om moeilijke besluiten gaat. Rutte breekt met deze houding. Hij kiest vanwege tegenvallende peilingen (in tegenstelling tot oppositiepartijen als PVV, D66 en GroenLinks staat de VVD al maandenlang op fors verlies) nu voor een populistische opstelling. Daarbij mede gebruik/misbruik makend van het zwakke optreden van de minister-president in de afgelopen dagen. Al had de VVD-fractie - zo is wel duidelijk geworden - eerder deze week al gesproken over een motie van wantrouwen om in ieder geval Wilders voor te zijn. Daar komt bij dat het verhaal van Rutte (in een tijd van crisis flink bezuinigen) niet deugt. Ik vind een dergelijke opstelling van zo'n partij onbegrijpelijk. Maar goed, het is uiteindelijk hun eigen keuze. Laat Rutte dit maar gaan uitleggen aan burgers en bedrijfsleven die juist in een tijd van grote crisis mogen verwachten dat de politiek de schouders tegen elkaar aan zet. Ik heb hem daarbij in de Tweede Kamer veel sterkte toegewenst.
Donderdag heb ik in overleg met collega Jan ten Hoopen (CDA) besloten de behandeling van het initiatief wetsvoorstel Kraken en Leegstandsbeheer even te parkeren. We zouden volgende week onze verdediging hebben in de Tweede Kamer. Zoals bekend is dit een initiatief samen met de VVD. Ik vind het wat te snel om direct na deze week met hen in vak K (=regeringsvak) te gaan zitten. Je moet bij de verdediging van een wetsvoorstel wel als een eenheid kunnen optreden. Dat lukt na de opstelling van de VVD in deze week echt niet. Daar komt bij dat we ook nog wel even wat tijd kunnen gebruiken voor onze voorbereiding. het heeft overigens niets met de persoon van Brigitte van der Burg te maken. Zij behoort tot mijn top vijf van beste VVD-kamerleden.
Mede vanwege Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen heb ik deze week veel mediaoptredens gehad. Zo mocht ik onder meer meedoen aan het fractievoorzittersdebat op Prinsjesdag, waren er opnamen voor Netwerk en ook enkele radio-optredens. Wel fijn als er ruimte is om duidelijk te maken waar de ChristenUnie voor staat.
Deze week was fysiek en mentaal voor mij wel erg intensief. Veel slapen was er ook niet bij. Dat merk je dan met name aan het eind van de week. Ik werd deze week ook nog wat grieperig. Voor mij wel reden om dit weekend de agenda even schoon te vegen. Een paar uurtjes op de ouderenbeurs staan, heb ik maar even laten lopen. Griepbacillen overdragen op oudere mensen is ook niet zo verstandig. Gelukkig had men begrip voor mijn keuze.
Het gaat nu wel weer wat beter. Ik kan vanavond wel uit eten met mijn jongste dochter Karen. Met Vaderdag kreeg ik van haar een bon met de tekst 'Bedankt dat u zo lief bent. Met deze bon mag u samen met mij een keer uit eten'. Wat een schat. We gaan een broodje shoarma eten. Altijd lekker.