Van Straatsburg naar San Francisco

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op zondag 20 september 2009.

Van Straatsburg naar San Francisco

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is de komende week in Californië om het energiebeleid van de staat te onderzoeken. Hij blogt regelmatig over zijn ervaringen.

Zo zie je nog eens wat: eerst stap je in de trein om voor de tweede keer naar Straatsburg af te reizen. Waar overigens Barroso alsnog wordt gekozen, omdat de liberalen ineens vinden dat de economische crisis snel om een leider vraagt. Hele aparte draaiing: of hoorde Verhofstadt ook het gerucht dat anders Balkenende de vervanger van Barroso zou worden en had Verhofstadt de Algemene Beschouwingen gezien? Dan steekt zelfs Barroso er nog flitsend bij af, inderdaad.

Maar goed; de draaiing van de liberalen zorgde voor een herverkiezing van Barroso. Nu maar eens kijken hoe snel Barroso de crises gaat aanpakken. Op vrijdag was ik weer terug in Nederland om op een symposium over technologie en de klimaatonderhandelingen op te treden in een panel. Dit ter ere van een mooi proefschrift van Heleen de Coninck. Maar het debat in Amsterdam was wel erg technisch: leerzaam, maar geen publiekstrekker om de urgentie van de klimaatonderhandelingen naar Kopenhagen toe te onderstrepen.

En zaterdag dan meteen in de vroege ochtend op het vliegtuig gestapt om naar San Francisco te vliegen. Tja; zoiets kan echt alleen maar gevlogen worden. Samen met mijn Luxemburgse collega Claude Turmes ga ik de komende week het progressieve energiebeleid van Californië onder de loep nemen. Daarbij bezoeken we universiteiten (Stanford en Berkeley), milieu-organisaties, de Californische regering in Sacramento en het bedrijfsleven in Silicon Valley. Een werkbezoek om te leren hoe we het Europese energiebeleid kunnen verbeteren. Dat moet Barroso toch deugd doen.

Maar eerst ga ik zondag even nog genieten van de natuur hier; even buiten San Francisco ligt meteen het mooie natuurpark Mount Tamalpais. Dat wordt een mooie zondagse wandeling.

Mount Tamalpais