VVD Europarlementariër Hennis-Plasschaert hekelt NL paspoortwet

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op maandag 21 september 2009, 12:59.

in Nieuws

De Europese verordening 2252/2004 stelt de normen vast voor de veiligheidskenmerken van - en biometrische gegevens in de door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten. Doel hiervan is het voorkomen van identiteitsfraude. Een terecht en belangrijk streven. De verordening voorziet echter niet in een rechtsgrondslag voor het opzetten of bijhouden van gegevensbanken voor de opslag van deze gegevens in de lidstaten. Dat is een louter nationale aangelegenheid. En dat geldt ook voor de aanwijzing van de autoriteiten en organisaties die toegang hebben tot de opgeslagen gegevens.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Met de opname van de vingerafdruk en gelaatsscan als zodanig heb ik geen problemen. Sterker nog, de aanpak van identiteitsfraude is van groot belang. Nederland heeft echter besloten om tot een centrale opslag van de biometrische gegevens én een daaraan gekoppelde opsporingsfunctie over te gaan. Hiermee gaan de Nederlandse autoriteiten voorbij aan scherpe kritiek vanuit binnen- en buitenland en is in feite elke Nederlander op voorhand verdachte. Ik heb inmiddels een tweede set vragen ingediend bij de Europese Commissie. Afhankelijk van de reactie zal ik verdere stappen ondernemen. Het centraal opslaan (+ daaraan gekoppelde opsporingsfunctie) van biometrische kenmerken van ALLE Nederlanders gaat ver. Normaal gesproken geldt dit alleen voor personen die verdacht en/of veroordeeld zijn."

De Schriftelijke vragen zoals die zijn ingediend:

  • 1. 
    Is de Commissie door Nederland geconsulteerd over het voornemen om tot een centrale opslag van de biometrische gegevens én een daaraan gekoppelde opsporingsfunctie over te gaan?
  • 2. 
    Hoe beoordeelt de Commissie de nieuwe Nederlandse paspoortwet in het kader van het proportionaliteitsbeginsel? Graag een concreet antwoord.
  • 3. 
    Hoe beoordeelt de Commissie de nieuwe Nederlandse paspoortwet in het kader van de privacy en persoonlijke levenssfeer? Graag een concreet antwoord.
  • 4. 
    Is de Commissie van mening dat de nieuwe Nederlandse paspoortwet in overeenstemming is met artikel 8 EVRM? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  • 5. 
    Is de Commissie van mening dat voor een effectieve bestrijding van identiteitsfraude het uitsluitend opnemen van biometrie in paspoort in feite voldoende is? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Is de Commissie van mening dat, áls er al besloten wordt tot opslag in database, een decentrale opslag (met centrale verwijsindex) zou volstaan? Zo nee, waarom niet?
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert