Verordening 1989/2202 - Definitie van versnijding, wijnbereiding, bottelaar en bottelen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Verordening (EEG) nr. 2202/89 van de Commissie van 20 juli 1989 betreffende de definitie van versnijding, wijnbereiding, bottelaar en bottelenofficiële Engelstalige titel
Commission Regulation (EEC) No 2202/89 of 20 July 1989 defining the terms 'coupage', 'the turning into wine', 'bottler' and 'bottling'Rechtsinstrument | Verordening |
---|---|
Wetgevingsnummer | Verordening 1989/2202 |
Celex-nummer i | 31989R2202 |
Document | 20-07-1989 |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 21-07-1989; Special edition in Swedish: Chapter 03 Volume 029,Special edition in Finnish: Chapter 03 Volume 029,OJ L 209, 21.7.1989 |
Inwerkingtreding | 04-09-1989; in werking zie art 6 |
Einde geldigheid | 31-07-2003; opgeheven door 300R1622 |
|
Verordening (EEG) nr. 2202/89 van de Commissie van 20 juli 1989 betreffende de definitie van versnijding, wijnbereiding, bottelaar en bottelen
Publicatieblad Nr. L 209 van 21/07/1989 blz. 0031 - 0032
Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 29 blz. 0261
Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 29 blz. 0261
*****
VERORDENING (EEG) Nr. 2202/89 VAN DE COMMISSIE
van 20 juli 1989
betreffende de definitie van versnijding, wijnbereiding, bottelaar en bottelen
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE
GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,
Gelet op Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (1), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 1236/89 (2), inzonderheid op artikel 16, lid 9, artikel 67, lid 8, artikel 70, lid 8, en artikel 72, lid 5,
Overwegende dat, nadat in de communautaire wetgeving voor de wijnsector een groot aantal codificaties elkaar heeft opgevolgd, Verordening (EEG) nr. 3282/73 van de Commissie van 5 december 1973 betreffende de definitie van versnijding en van wijnbereiding (3), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 956/74 (4), duidelijkheidshalve dient te worden gecodificeerd onder aanpassing van de daarin voorkomende verwijzingen;
Overwegende dat het met het oog op een coherente interpretatie van de termen versnijding en wijnbereiding in de communautaire regeling, noodzakelijk is definities voor deze begrippen vast te stellen;
Overwegende dat deze definities moeten worden opgesteld met inachtneming van de reeds geldende communautaire bepalingen, van het belang om de vervaardiging van kwaliteitsprodukten te bevorderen, alsmede van de eisen van de betrokken beroepskringen;
Overwegende dat het versnijden erin bestaat wijnen of most van verschillende herkomst of verschillende categorieën te vermengen;
Overwegende dat voor wijnen en most uit eenzelfde wijnbouwgebied van de Gemeenschap of eenzelfde produktiegebied van een derde land, de aanduiding van de geografische herkomst of van het wijnstokras van groot belang is voor de handelswaarde van deze produkten; dat derhalve eveneens als versnijding moet worden beschouwd de vermenging van wijnen of van most van druiven uit eenzelfde gebied maar uit verschillende geografische delen daarvan alsmede de vermenging van wijnen of van most van druiven van verschillende wijnstokrassen of oogstjaren wanneer aanduidingen dienaangaande zijn opgenomen in de omschrijving van het door deze behandeling verkregen produkt;
Overwegende dat de wijnbereiding dient te worden omschreven als de verwerking tot wijn door volledige of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven, druivemost, geconcentreerde druivemost, gedeeltelijk gegiste druivemost, druivesap, geconcentreerd druivesap of jonge nog gistende wijn, met dien verstande dat de daaropvolgende behandelingen tot aan het bottelen als oenologische procédés kunnen worden beschouwd;
Overwegende dat het, gelet op de verantwoordelijkheid van degene die de gebottelde wijn in de handel brengt, dienstig lijkt dat de definitie van bottelaar betrekking heeft op de eigenaar van de wijn, zelfs indien deze de wijn door een ander laat bottelen;
Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor wijn,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING
VASTGESTELD:
Artikel 1
Deze verordening geldt voor de uitvoering van de Verordeningen (EEG) nr. 822/87 en (EEG) nr. 823/87 van de Raad (5), behalve wat mousserende wijnen en likeurwijnen betreft.
Artikel 2
-
1.Onder versnijding wordt verstaan: de vermenging van wijnen of van most afkomstig van
-
a)verschillende Staten,
-
b)verschillende wijnbouwzones in de Gemeenschap of verschillende produktiegebieden van een derde land, in de zin van bijlage IV bij...
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.