Verordening 1992/2332 - In de EG vervaardigde mousserende wijnen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Verordening (EEG) nr. 2332/92 van de Raad van 13 juli 1992 betreffende de in de Gemeenschap vervaardigde mousserende wijnenofficiële Engelstalige titel
Council Regulation (EEC) No 2332/92 of 13 July 1992 on sparkling wines produced in the CommunityRechtsinstrument | Verordening |
---|---|
Wetgevingsnummer | Verordening 1992/2332 |
Origineel voorstel | SEC(1989)1989 |
Celex-nummer i | 31992R2332 |
Document | 13-07-1992 |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 13-08-1992; Special edition in Swedish: Chapter 03 Volume 044,OJ L 231, 13.8.1992,Special edition in Finnish: Chapter 03 Volume 044 |
Inwerkingtreding | 13-08-1992; in werking datum publicatie zie art 24 01-09-1992; Toepassing zie art 24 |
Einde geldigheid | 31-07-2000; opgeheven door 399R1493 |
|
Verordening (EEG) nr. 2332/92 van de Raad van 13 juli 1992 betreffende de in de Gemeenschap vervaardigde mousserende wijnen
Publicatieblad Nr. L 231 van 13/08/1992 blz. 0001 - 0008
Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 44 blz. 0154
Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 44 blz. 0154
VERORDENING (EEG) Nr. 2332/92 VAN DE RAAD van 13 juli 1992 betreffende de in de Gemeenschap vervaardigde mousserende wijnen
DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 43,
Gezien het voorstel van de Commissie,
Gezien het advies van het Europese Parlement(1) ,
Overwegende dat Verordening (EEG) nr. 358/79 van de Raad van 5 februari 1979 betreffende de in de Gemeenschap vervaardigde mousserende wijnen omschreven in punt 13 van bijlage II van Verordening (EEG) nr. 337/79(2) ingrijpend is gewijzigd; dat ingevolge het grote aantal opeenvolgende codificaties in de communautaire regelgeving voor de wijnsector die verordening om redenen van doelmatigheid en duidelijkheid voorts dient te worden gecodificeerd;
Overwegende dat Verordening (EEG) nr. 822/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt(3) voorschriften bevat betreffende de bereiding en de afzet van tafelwijnen; dat het nodig is, ter aanvulling van de genoemde voorschriften, overeenkomstige bepalingen voor te stellen voor alle in de Gemeenschap geproduceerde mousserende wijnen, met inachtneming van het feit dat de in bepaalde gebieden voortgebrachte mousserende kwaliteitswijnen (v.m.q.p.r.d.), mousserende v.q.p.r.d. zijn, die dientengevolge ook moeten voldoen aan de bepalingen die zijn vastgesteld bij Verordening (EEG) nr. 823/87 van de Raad van 16 maart 1987 houdende vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende in bepaalde gebieden voortgebrachte kwaliteitswijnen(4) ; dat de bijzondere voorschriften voor de produktie en de verhandeling van deze mousserende wijnen dienen te worden vastgesteld;
Overwegende dat het dienstig is de genoemde mousserende wijnen te onderwerpen aan een passend stelsel van gemeenschappelijke voorschriften inzake de vervaardiging, de afzet en de controle, dat de mogelijkheid biedt om het kwalitatieve onderscheid te handhaven en toch concurrentiedistorsies te voorkomen en de verbruiker te beschermen;
Overwegende dat een dergelijke maatregel ertoe zou bijdragen de verbruiker te helpen bij zijn keuze door hem met name de verzekering te geven dat elk van de hem aangeboden produkten voldoet aan bijzondere eisen op het gebied van de kwaliteit; dat die maatregel daardoor de belangen van de producent beschermt, het intracommunautaire handelsverkeer bevordert en de vraag doet toenemen en derhalve een uitbreiding van de afzetmogelijkheden voor de wijnbouw waarborgt;
Overwegende dat het noodzakelijk is voor alle mousserende wijnen, alsmede voor de druivemost en de wijnen die bij de bereiding hiervan worden gebruikt, minimumeisen vast te stellen inzake de kwaliteit; dat het bijgevolg dienstig is te bepalen dat voornoemde basisprodukten tafelwijnen zijn of produkten waaruit tafelwijn kan worden bereid, of v.q.p.r.d. of produkten waaruit v.q.p.r.d. kan worden bereid;
Overwegende dat het wenselijk is dat de eisen inzake kwaliteit niet alleen betrekking hebben op de basisprodukten maar ook op bereidingswijzen, alsmede op het verkregen produkt; dat het trouwens in het belang van de producent en van de verbruiker is dat een passende opmaak voor het produkt wordt vastgesteld;
Overwegende dat, aangezien op grond van Verordening (EEG) nr. 822/87 voor de bereiding van wijn gerectificeerde geconcentreerde druivemost mag worden gebruikt en om ervoor te zorgen dat voor de bereiding van mousserende wijn als grondstof bij voorkeur wijnbouwprodukten worden gebruikt, dient te worden bepaald dat de producenten van mousserende wijn gerectificeerde geconcentreerde...
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.