Richtlijn 2006/142 - Wijziging van bijlage III bis bij Richtlijn 2000/13/EG, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moeten worden vermeld - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Richtlijn 2006/142/EG van de Commissie van 22 december 2006 tot wijziging van bijlage III bis bij Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moeten worden vermeldofficiële Engelstalige titel
Commission Directive 2006/142/EC of 22 December 2006 amending Annex IIIa of Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council listing the ingredients which must under all circumstances appear on the labelling of foodstuffsRechtsinstrument | Richtlijn |
---|---|
Wetgevingsnummer | Richtlijn 2006/142 |
Celex-nummer i | 32006L0142 |
Document | 22-12-2006 |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 23-12-2006; Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 018,OJ L 314M , 1.12.2007,OJ L 368, 23.12.2006,Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 018,Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 022 |
Inwerkingtreding | 12-01-2007; in werking datum publicatie + 20 zie art 4 |
Einde geldigheid | 12-12-2014; stilzwijgende opheffing door 32011R1169 |
Omzetting | 23-12-2007; ten laatste |
23.12.2006 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 368/110 |
RICHTLIJN 2006/142/EG VAN DE COMMISSIE
van 22 december 2006
tot wijziging van bijlage III bis bij Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, die de lijst bevat van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moeten worden vermeld
(Voor de EER relevante tekst)
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (1), en met name op artikel 6, lid 11, derde alinea,
Gezien de adviezen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid van 6 december 2005 en 15 februari 2006,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
In bijlage III bis bij Richtlijn 2000/13/EG wordt de lijst vastgesteld van de ingrediënten die in elk geval op de etikettering van levensmiddelen moeten worden vermeld, aangezien zij bij gevoelige personen ongewenste effecten kunnen hebben. |
(2) |
In artikel 6, lid 11, eerste alinea, van voornoemde richtlijn wordt bepaald dat de lijst in bijlage III bis systematisch wordt geëvalueerd en, zo nodig, bijgewerkt op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis. |
(3) |
In het kader van deze evaluatie heeft de Commissie de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) om advies gevraagd over de mogelijke opneming van bepaalde producten in bijlage III bis. |
(4) |
Wat lupine betreft, wijst de EFSA er in haar advies van 6 december 2005 op, dat dit peulgewas, waarvan 450 soorten bestaan, allang als zodanig wordt geconsumeerd, maar dat sinds enkele jaren lupinemeel aan tarwemeel wordt toegevoegd voor de vervaardiging van bakkerijproducten. Er zijn gevallen van soms ernstige, directe allergische reacties gedocumenteerd en studies laten zien dat bij 30 à 60 % van de voor grondnoten allergische personen een vrij hoog risico van kruisallergie bestaat. |
(5) |
Wat weekdieren (buikpotigen, tweekleppigen of koppotigen) betreft, wijst de EFSA er in haar advies van 15 februari 2006 op dat zij het vaakst als zodanig worden geconsumeerd, maar dat zij, na eventuele verwerking, ook worden gebruikt in bepaalde bereidingen, alsook in producten zoals surimi. Tot 0,4 % van de bevolking, oftewel 20 % van alle gevallen van allergieën voor zeeproducten, krijgt te maken met soms ernstige allergische reacties. Het belangrijkste allergene eiwit van weekdieren, tropomyosine, is hetzelfde als dat van schaaldieren en er doen zich vaak gevallen van kruisallergie weekdieren/schaaldieren voor. |
(6) |
Op grond van deze constateringen kan worden geconcludeerd dat lupine en weekdieren moeten worden toegevoegd aan de lijst van bijlage III bis van Richtlijn 2000/13/EG. |
(7) |
De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid, |
HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:
Artikel 1
De volgende ingrediënten worden toegevoegd aan bijlage III bis bij Richtlijn 2000/13/EG:
„Lupine en producten op basis van lupine
Weekdieren en producten op basis van weekdieren”.
Artikel 2
-
1.De lidstaten staan met ingang van 23 december 2007 de verkoop toe van levensmiddelen die aan deze richtlijn voldoen.
-
2.De lidstaten verbieden met ingang van 23 december 2008 de verkoop van levensmiddelen die niet aan deze richtlijn voldoen. De verkoop van levensmiddelen die niet aan deze richtlijn voldoen en vóór deze datum zijn geëtiketteerd, wordt echter toegestaan totdat de voorraad is opgebruikt.
Artikel 3
-
1.De lidstaten dienen uiterlijk...
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.