Energiebesparing in Californië - Hoofdinhoud
Blijken we gisteren op een historische dag in San Francisco te zijn. Terwijl de wereld naar New York kijkt om te zien hoe de wereldleiders hele kleine stapjes naar een ambitieus akkoord in Kopenhagen maken, wordt in Californië stevig doorgewerkt aan echt beleid: energiebesparing. Tijdens ons bezoek aan de California Public Utilities Commission (CPUC) werd daar een gedetailleerde uitwerking aangenomen voor een energiebesparing ter waarde van 3 kolencentrales voor het jaar 2012. Dat zijn echte tonnen CO2 die bespaard gaan worden.
Het uitzonderlijke van de wet is dat het diep ingrijpt op alle sectoren, maar vooral de bebouwde omgeving. Onze huishoudens zijn voor 40% verantwoordelijk voor onze energieconsumptie en elk onderzoek toont aan dat hier veel valt te besparen. De grote vraag is echter hoe die te bereiken? Europa is op dit moment bezig met richtlijnen voor huizen, maar hier is veel verzet tegen. Vooral in Nederland lopen er nogal wat partijen rond die vinden dat Europa zich hier niet mee moet bemoeien. En dat terwijl juist deze sector cruciaal is om onze klimaatdoelen te halen.
In Europa wordt van onze huizen ongeveer 1 à 2% per jaar gerenoveerd. Dat tempo ligt dus echt veel te laag om in 2050 de emissiereducties van 80 tot 90% te bereiken. Kortom: hier is ambitieuze politiek nodig.
De aangenomen wet in Californië is voor ons dus leerzaam. Alle nieuwe huizen moeten in 2020 energieneutraal zijn en in 2020 moet de energieconsumptie van bestaande huizen 40% lager liggen. Daar trekt de staat 3,1 miljard dollar voor uit en volgens hun berekeningen levert dat nog 15.000 tot 18.000 groene banen op. De term new green economy viel gisteren vaak bij CPUC.
Het is erg stimulerend om te zien hoe hier in Californië concreet aan energiebeleid wordt gewerkt. Daarnaast zijn de contacten hier ook nog eens zeer nuttig. Men werkt hier aan dezelfde onderwerpen en heeft dezelfde vragen: hoe standaarden voor tv's te ontwikkelen, hoe energiebesparing in huizen aan te pakken, hoe de elektrificatie van onze maatschappij met ons bestaande grid op te vangen zonder bouw van nieuwe kabels? Allemaal vragen waar het maar goed is dat we niet allemaal het wiel voor aan het uitvinden zijn.
Lees de andere blogberichten van Bas met trefwoord Californië.