Europees Fonds schiet Nederlandse bouwvakkers te hulp

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2009.

De Europese Commissie i heeft vandaag een aanvraag van Nederland om steun ter hoogte van 386 114 euro uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i (EFG) goedgekeurd die bedoeld is om 435 door het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans NV ontslagen werknemers weer aan het werk te helpen. De op 4 augustus 2009 bij de Commissie ingediende aanvraag zal nu ter definitieve goedkeuring aan het Europees Parlement i en de Raad worden voorgelegd.

“Het EFG is een van de manieren waarop de EU haar solidariteit betuigt met ontslagen werknemers”, aldus Vladimír Špidla, EU-commissaris voor werkgelegenheid. “De vraag in de bouwnijverheid is als gevolg van de huidige crisis ingestort en de werknemers in deze sector ondervinden problemen; dus ben ik blij dat het besluit van vandaag de werknemers van Heijmans zal helpen hun vaardigheden te vergroten en zo snel mogelijk weer aan het werk te raken.”

De Nederlandse aanvraag heeft betrekking op 570 ontslagen bij Heijmans NV, een bedrijf dat actief is in de bouwsector, een van de eerste bedrijfstakken die door de huidige crisis werden getroffen. Vanwege de economische crisis nemen investeerders slechts schoorvoetend nieuwe bouwprojecten ter hand. Tegelijkertijd is de vraag naar nieuwe woningen en kantoren gedaald als gevolg van het afnemende consumentenvertrouwen en de lage huizenprijzen.

Deze ontslagen hebben in Nederland gevolgen op nationaal niveau (omdat Heijmans NV dochterondernemingen in het hele land heeft), op regionaal niveau (omdat ongeveer 40% van de ontslagen zich in de provincie Noord-Brabant heeft voorgedaan) en op plaatselijk niveau omdat 15% van de ontslagen in Rotterdam is gevallen. Zowel in de provincie Noord-Brabant als in de stad Rotterdam is de economische bedrijvigheid in 2008 al meer dan gemiddeld teruggelopen.

Met het steunpakket van het EFG voor de voormalige werknemers van Heijmans NV zullen 435 van de ontslagenen door middel van loopbaanbegeleiding en omscholing opnieuw aan een baan geholpen worden. De totale geraamde kosten van het pakket bedragen bijna 600 000 euro, waarvan 386 114 euro door het EFG zal worden bekostigd.

Achtergrond

Sinds het EFG in januari 2007 zijn werkzaamheden heeft opgevat, zijn er 30 aanvragen ingediend voor een totaal bedrag van ruim 156 miljoen euro, waarmee ongeveer 35 300 werknemers worden geholpen. De EFG-aanvragen hebben betrekking op de volgende sectoren: automobielindustrie (Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en Zweden); textielindustrie (Italië, Malta, Litouwen, Portugal, Spanje en België); mobiele telefonie (Finland en Duitsland); huishoudapparaten (Italië en Litouwen); wergtuigbouw/elektronica (Denemarken); computers (Ierland); kristalglas (Ierland); keramiek (Spanje); bouwnijverheid (Nederland en Litouwen) en meubelindustrie (Litouwen). Eerste berichten over de eerste steungevallen van het EFG wijzen uit dat dit er op doeltreffende wijze toe bijdraagt werknemers aan het werk te houden of opnieuw aan werk te helpen.

Het EFG, een initiatief van voorzitter Barroso om hulp te verlenen aan mensen die als gevolg van de globalisering hun baan verliezen, is eind 2006 door het Europees Parlement en de Raad in het leven geroepen. In juni 2009 zijn de EFG-regels herzien en werd de rol van het EFG als instrument voor vroegtijdige steunverlening versterkt. Het fonds is een van de middelen waarmee Europa reageert op de financiële en economische crisis. De herziene EFG-verordening is op 2 juli in werking getreden en is van toepassing op alle aanvragen die vanaf 1 mei 2009 zijn ontvangen. Heijmans is de vierde begunstigde van de nieuwe crisismaatregelen, na Dell (Ierland), Limburg en Oost- en West-Vlaanderen (België).

Overige informatie:

Website EGF:

http://ec.europa.eu/egf

Videoreportage:

Europa pakt de crisis aan: nieuwe impuls voor het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=9847&src=1

Omgaan met een geglobaliseerde wereld – Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4096&src=4

Voor een abonnement op de kosteloze e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen:

http://ec.europa.eu/social/e-newsletter