Nationale Eurometer

Met dank overgenomen van F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2007.

15 juni 2007

De Nationale Eurometer trok deze week ongeveer 840.000 kijkers. Leuk om te zien dat Jack van Gelder niet alleen over voetbal boeiend kan praten, in samenspel met een sprankelende Nelleke van der Krogt. De Eurometer is ontwikkeld door het Nibud, met als doel op objectieve wijze te kunnen bepalen of mensen er met de komst van de euro financieel op vooruit of achteruit zijn gegaan, of dat er niets is veranderd. De conclusie van de Nationale Eurometer was, dat de komst van de euro voor alle in de studio aanwezige groepen, behalve de AOW-ers, redelijk positief heeft uitgepakt.

Het Nibud heeft sinds de invoering van de euro regelmatig onderzoek gedaan naar de euro en het eurogevoel van Nederlanders. Daaruit blijkt dat Nederlanders de euro nog steeds niet volledig hebben geaccepteerd en dat meer dan de helft van de Nederlanders zelfs terug wil naar de gulden. Dit vooral omdat mensen het gevoel hebben dat de euro alles duurder heeft gemaakt. Volgens het Nibud komt dit deels doordat de euro is ingevoerd op een moment dat het slechter ging met de Nederlandse economie, maar ook doordat mensen hun financiële referentiekader kwijt raakten.

De gemiddelde prijsstijging sinds de komst van de euro ligt op 10%. Volgens het CBS is dit heel gemiddeld, met andere woorden, zou ook zonder invoering van de euro gebeurd zijn. Mensen hebben echter het gevoel dat alles sinds de invoering vele malen duurder is geworden, ook als dit aantoonbaar niet het geval is.

Dat gevoel is een gegeven en het is mij ook wel helder dat mensen hiervan niet zijn af te brengen. Maar politici moeten ook de moed hebben onwelkome boodschappen uit te dragen. Daarom vraag ik uw aandacht voor deze kwestie.