Onderhandelingen in de VS - Hoofdinhoud
Deze week zijn de hoorzittingen over de klimaatwet van de senatoren Boxer en Kerry in de Amerikaanse Senaat begonnen. Deze hoorzittingen zijn de officiële start van de behandeling van de klimaatwet in de VS. Het wordt spannend of de wet wordt aangenomen voor Kopenhagen.
Een uitstekende timing dus om als officiële delegatie van het Europees Parlement een bezoek aan Washington te brengen. Gisteren hadden we een eerste volle dag met allerlei afspraken, waarbij de partijverschillen weer eens duidelijk werden. Het bezoek in het Congresgebouw begon met een gesprek met het Republikeinse Congreslid Sensenbrenner uit Wisconsin. Zijn mening is duidelijk: klimaatverandering is onzin, het beleid is alleen maar bedoeld om de rijkdom naar China te transporteren en het klimaatbeleid is het begin van het einde van Obama, wat hij toejuicht.
De dag eindigde bij het Democratische Congreslid Inslee uit de staat Washington. Hij excuseerde zich voor het trage gedrag van de VS, hij excuseerde zich dat het Amerikaanse beleid niet voldoende zal zijn en hij riep 5 keer uit hoe zeer hij Europa bewonderde. Tussen deze uitersten moet er klimaatbeleid worden gemaakt. Niet een vooruitzicht dat vrolijk stemt.
Helemaal niet omdat je weet dat de Senaat de klimaatwet moet aannemen met 60 stemmen van de 100. Het aantal Democraten in de Senaat: 60. Althans tot volgend jaar, wanneer er weer verkiezingen zijn voor enkele senatoren en de verwachting is dat de Democraten daar een aantal plekken gaan verliezen.
We hebben gisteren ook senator Boxer gesproken; de initiatiefneemster voor de klimaatwet in de Senaat, samen met John Kerry. Zij gaf ons dan ook duidelijk aan dat de klimaatwet in de Senaat geen gelopen race is en dat er nog veel zal moeten worden weggegeven om tot een akkoord te komen. En het probleem is dat Obama heeft aangegeven alleen internationale beloftes in Kopenhagen te doen als hij weet wat hij kan bieden met een aangenomen klimaatwet. De kans dat het de Senaat lukt voor december, aldus Boxer: 10 tot 15%. We weten dus waar we aan toe zijn, helaas.