Met een Koendersbaan je schuld wegwerken in het buitenland

Met dank overgenomen van J.S. (Joël) Voordewind i, gepubliceerd op maandag 2 november 2009, 20:37.

Bij wijze van weblog deze keer een voorstel om pas afgestudeerden aan het werk te helpen in de ontwikkelingssamenwerking. Om daarmee deskundigheid te exporteren, werkervaring op te doen en studieschulden weg te werken.

Je bent afgestudeerd aan de landbouwuniversiteit Wageningen of je hebt je studie internationaal recht afgerond en zou graag in het buitenland werkervaring op willen doen? Dan ga je vervolgens naar de websites van internationale organisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken en kijkt of er vacatures zijn. Vervolgens loop je dan tegen scherpe eisen aan, zoals het hebben van buitenlandervaring, studies in het buitenland enzovoort. Die ervaring zou wel willen opdoen door als vrijwilliger naar het buitenland te vertrekken, maar door de opgebouwde studieschuld is dat niet aantrekkelijk.

De ChristenUnie wil dat jonge mensen met relevante deskundigheid op een gemakkelijke manier aan het werken kunnen in de ontwikkelingssamenwerking. Simpelweg omdat we hun expertise hard kunnen gebruiken en het een verrijkende ervaring kan zijn. Het vergroot het brede draagvlak in de samenleving voor ontwikkelingssamenwerking.

Ik ben daarom vandaag gekomen met een voorstel voor zogenoemde ‘Koenders-banen’. Als afgestudeerde kun je in aanmerking komen voor uitzending naar een ontwikkelingsland of -project waar jouw expertise benut kan worden. Daarvoor krijg je een onkostenvergoeding voor het levensonderhoud ter plekke. Het andere deel van het ‘salaris’ is de aflossing van je studieschuld. We stellen dan wel een maximum aan het aantal jaren. Een creatief plan waarmee we drie vliegen in één klap slaan: we exporteren deskundigheid naar ontwikkelingsgebieden, jonge mensen geven we de kans om relevante werkervaring op te doen in het buitenland en last but not least: er wordt een begin gemaakt met het wegwerken van studieschulden.

Ik wil dit samen met minister Koenders gaan regelen. Aan jou de vraag: wat zijn relevante opleidingen die hiervoor in aanmerking zouden moeten komen? Welke ideeën heb jij?

Joël Voordewind