Novelleren

Met dank overgenomen van U. (Uri) Rosenthal i, gepubliceerd op dinsdag 7 april 2009.

Het wordt tijd voor 'novelleren' in Van Dale. Amenderen staat er al in.

Vandaag kwam minister Maria van der Hoeven naar de Eerste Kamer om nog een keer de slimme meters aan te prijzen. Maar een ruime meerderheid in de Kamer, met inbegrip van mijn fractie, had daar geen boodschap aan. Die zei op beschaafde toon tegen de minister: als u aan het wetsvoorstel in de huidige vorm vasthoudt, krijgt u nul op het rekest. U doet er goed aan de verplichting van die slimme meter te schrappen en de strafbaarstelling bij weigering van tafel te halen. Dus, minister, wees verstandig en zeg toe dat u met een gewijzigd wetsvoorstel bij ons terugkomt.

Deze min of meer afgedwongen wijziging heet een novelle. We kennen twee soorten novelles: technisch en inhoudelijk. In dit geval hebben we het over een inhoudelijke novelle. Volgens sommigen is hier sprake van een verkapt amendement. Piet Hein Donner is om die reden een fel tegenstander van novelles. Want - zo is zijn redenering - daarmee eigent de Eerste Kamer zich een recht toe dat nu juist voorbehouden is aan de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet zich bij de behandeling van een wetsvoorstel beperken tot ja of nee zeggen.

Maar anderen - en ik behoor tot die groep - vinden dat het hier niet gaat om amendering van een wetsvoorstel. De Eerste Kamer vraagt de minister of die bereid is het initiatief tot wijziging van het voorliggende wetsvoorstel te nemen. Dat is iets anders dan amendering, want daar ligt het initiatief geheel en al bij de Tweede Kamer. De minister gaat nu naar de Tweede Kamer met een gewijzigd wetsvoorstel. Als die daarin meegaat, komt het bij ons en zeggen wij er ja tegen.

Dit alles neemt niet weg dat de Eerste Kamer geen gewoonte moet maken van het uitlokken van inhoudelijke novelles. Maar dat doet de Eerste Kamer ook niet. En in dit geval was het voor de minister wel zo prettig om voor de novelle te gaan, want anders had de Eerste Kamer het wetsvoorstel van de minister afgestemd. En dat zou bij een wetsvoorstel vanuit Economische Zaken niet de eerste keer geweest zijn.